- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul italian face progrese pentru a menține doctorii pe poziții. Cât a ajuns să câștige un medic debutant în Italia

18 Jul, 15:14 • Constantin Cristina
Din cauza crizei din sănătate, Guvernul italian majorează salariile pentru ca doctorii să nu găsească motiv să plece. Iată ce salariu încasează un medic debutant într-un spital de stat din Italia.
Guvernul italian face progrese pentru a menține doctorii pe poziții. Cât a ajuns să câștige un medic debutant în Italia

Decizie de ultim moment! Guvernul italian a hotărât să mărească salariile doctorilor pentru a-i menține pe poziții, a informat stiridiaspora.ro

Un medic începător care lucrează într-un spital de stat din Italia încasează lunar 3.000 de euro brut, iar un radiolog ajunge la 10.000 de euro brut.

Citește și: Decizie majoră la nivel guvernamental: cresc salariile cu 50% pentru medicii de familie

Guvernul italian face progrese pentru a menține doctorii pe poziții. Cât a ajuns să câștige un medic debutant în Italia

Așadar, mulți care nu sunt mulțumiți cu aceste salarii aleg să lucreze în mediul privat. Astfel, din cauza crizei din sănătate, guvernul italian a decis să majoreze salariile pentru a nu pierde tot personalul medical, deoarece s-a ajuns deja la punctul în care turele sunt epuizate, perioadele de odihnă sunt prea scurte.

Guvernul face presiuni pentru reînnoirea contractului-cadru care, înainte de toate, ar duce la îmbunătățirea programului de muncă în spitalele de stat pentru a permite ritmuri de lucru mai sustenabile.

Majorarea se va face cu 30% a locurilor în facultățile de medicină, deoarece personalul medical lasă de dorit, și așa cum s-a promis: numărul medicilor aspiranți va crește de la 15.000 în anul universitar 2022/23 la peste 19.000 în 2023/24.

Doctori
Doctori

De asemenea se încearcă accelerarea reînnoirii contractelor doctorilor, care se află în prezent la masa negocierilor.

„Va fi o cursă contra cronometru. Ieri a fost prima dintre cele patru întâlniri care ar trebui să ducă la semnare. Astăzi va mai fi una. Apoi vom continua marțea și miercurea viitoare. Un program strâns pentru a rezolva toate aspectele mai dificile ale contractului cadru și încercăm să ajungem la un acord înainte să plece toată lumea în vacanța de vară”, a mărturisit un oficial.

Reînnoirea contractelor vizează 130.000 de halate albe care, în medie, vor avea creșteri salariale cuprinse între 200 și 240 de euro pe lună. Întrucât contractul acoperă inclusiv perioada de trei ani din 2019 până în 2021, vor trebui plătite și restanțele salariale care, conform primelor calcule, pot ajunge chiar și la 9.000 de euro brut.

Alte articole: Salarii mai mari pentru medicii de familie din mediul rural. Veniturile pot să ajungă mai mari chiar și cu 100%