- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul României cere ajutor de la UE. România are nevoie de fonduri de 400 milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile alocate refugiaților ucraineni

27 Jul, 19:31 • Lupu Alexandra
România are nevoie de fonduri europene pentru a acoperi cheltuielile alocate refugiaților ucraineni. Guvernul cere 400 milioane de euro.
Guvernul României cere ajutor de la UE. România are nevoie de fonduri de 400 milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile alocate refugiaților ucraineni

Guvernul României a adoptat o ordonanță care operaționalizează o finanțare de fonduri europene în valoare totală de 400 milioane de euro, pentru a acoperi sau deconta cheltuielile făcute de statul român pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, informează news.ro. Ordonanța a fost aprobată în ședința de astăzi.

România încearcă să ajute refugiații ucraineni

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi ordonanța pentru completarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 113/2022 în ceea ce privește măsurile necesare pentru implementarea Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, dar și pentru decontarea unor cheltuieli pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina sau pentru acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării întreprinderilor mici și mijlocii.

Citește și: Adio sprijin financiar pentru refugiații ucraineni! România a rămas pe zero la acest capitol. Ucrainenii se văd nevoiți să se întoarcă înapoi de unde au venit

Totodată, ordonanța Executivului are în vedere modificarea și completarea ordonanței de urgențe nr. 166/2022 în ceea ce privește măsurile pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, alocat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Executivul a suplimentat alocarea financiară care poate fi decontată în baza unui cost unitar din cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020 cu 400 milioane de euro, mai exact, 1.985.520 mii lei. Având în vedere că fondurile sunt alocate de UE, impactul bugetar asupra bugetului de stat este redus.

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni

Suplimentarea va fi efectuată în baza economiilor estimate la nivelul proiectelor finalizate și / sau care se află în derulare la nivelul Programului Operațional Capital Uman. Totodată, prin modificarea și completarea OUG 166/2022, este implementată o nouă sursă de finanțare, respectiv Programul operațional „Capacitate Administrativă” pentru perioada 2014 – 2020.

Ministerul Afacerilor Interne va primi o finanțare în valoare totală de 118.427.000 euro. Din suma menționată, 100 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Cheltuielile sunt decontate din fonduri europene nerambursabile în baza Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, după lansarea apelului de proiecte de către autoritatea de management a programului operațional și după finalizarea contractului de finanțare între MIPE și MAI.

Vezi și: Copiii refugiați ucraineni vor avea drepturi egale cu copiii români! Vor beneficia de alocația de stat