- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul României, în vizorul BNR. Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă: „Unde e lege nu e tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri” 

19 May, 11:55 • Fundeanu Madalina
Șeful BNR, avertisment pentru Guvernul României. Mugur Isărescu spune că Executivul trebuie să fie foarte atent cum gestionează partea de cheltuieli.
Guvernul României, în vizorul BNR. Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă: „Unde e lege nu e tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri” 

Mugur Isărescu, șeful Băncii Naţionale a României (BNR), trage un semnal de alarmă. Acesta a avertizat Guvernul să fie foarte atent cum gestionează „partea de cheltuieli făcând comparații care nu sunt potrivite”, conform informațiilor prezenntate de Antena 3 CNN.

Șeful BNR, avertisment pentru Guvernul României

Chestionat dacă în anul 2025 consideră că va fi cazul aplicării unor măsuri mai stricte, mai ales cea a înghețării pensiilor şi salariilor, în contextul în care există o lege în acest sens care stipulează că dacă datoria publică depășește 50% din PIB această măsură de poate aplica, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat:

„Unde e lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri. Nu știm care vor fi acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua. Încurajăm, pe căile pe care putem să le avem și noi, Guvernul să facă această corecție fiscală, dar este greu, recunoaștem.

Într-un an și electoral, și cu aceste discuții nesfârșite despre cum să se facă corecția fiscală. Atenție mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli și făcând comparații care nu sunt potrivite. Mai mult, nu pot să spun”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Ai mai putea fi interesat și de: Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei. Condițiile pentru a lua banii

Mugur Isărescu, BNR
Mugur Isărescu, BNR

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă

În ceea ce privește derapajele fiscale din România, şi Comisia Europeană a semnalat o mare probllemă. În cel mai recent raport publicat, experţii executivului UE sunt de părere că este foarte posibil ca în 2025, în primul an după alegeri, datoria publică a României să ajungă la aproape la 54% din Produsul Intern Brut.

Această problemă a apărut din cauză că există o diferenţă majoră între cheltuielile şi încasările statului, în contextul în care ţinta din legea bugetului este doar 5% din PIB.

Pentru anul viitor, Comisia Europeană a prognozat un deficit bugetar de 7%, ceea ce înseamnă că ne aşteaptă corecţiile fiscale despre care a discutat guvernatorul Mugur Isărescu.

Vezi și alte știri: Proiect unic în Europa, realizat de elevii și profesorii români. Comoara culturală a țării noastre se află la doar 2 ore de București