- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ieșiri pe bandă rulantă la pensie din magistratură, dar 700 poziții noi în 2024! Alina Gorghiu se declară a fi îngrijorată: „Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem.”

02 Nov, 18:57 • Oprea Alina
Magistratura se confruntă cu pensia, tot mai mulți terminându-și perioada de activitate din viață. Alina Gorghiu se declară a fi îngrijorătoare, dar nu întrun mod în care să o sperie!
Ieșiri pe bandă rulantă la pensie din magistratură, dar 700 poziții noi în 2024! Alina Gorghiu se declară a fi îngrijorată: „Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem.”

Ultimele luni au fost marcate de aceste ieșiri la pensie din magistratură, iar acestea au fost alarmante, însă nu în modul de a speria pe cineva. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a venit cu declarații referitoare la acest subiect și a afirmat că nu trebuie să se intaureze panica, iar începutul anului 2024 va debuta cu 700 noi judecători și procurori.

„Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem, dar vacuumul din instanţe şi din Parchete nu este generat de ultimele luni.

Au fost doi ani, din păcate, în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la Institutul Naţional al Magistraturii din motive pe care le ştiţi – o lege a Parlamentului care a fost declarată neconstituţională. Ca atare, intrări în sistemul judiciar nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage.

Vreau să vă informez că, la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vom avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem. Sunt o parte la INM, o parte din cei care sunt de profesii juridice cu vechime 5 ani, care au acceptat să dea examenul pentru a intra în magistratură.”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit celor furnizate de către știripesurse.ro.

Magistratură
Magistratură

Ai putea fi interesat și de: Marcel Ciolacu, anunț revoltător: România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE şi va cere despăgubiri

Deficit de personal în magistratură!

În timp ce Ministerul Justiției se confruntă cu ieșirea la pensie a multora dintre cei veterani, acesta se confruntă și cu deficitul de personal care există la nivel de instituție.

„Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. A fost un dialog foarte bun, i-aş spune, constructiv cu toţi şefii din sistem şi mesajul pe care l-au transmis a fost unul corect.

Important e să beneficiem de resursă umană de calitate şi să găsim soluţii pentru a nu arunca în fiecare zi o altă anatemă pe sistemul de justiţie din România.

De aceea, eu, în ieşirile mele publice, în comunicarea pe care o am cu sistemul încerc să-mi păstrez echilibrul, chiar dacă de multe ori, vedeţi, e destul de facil să spui: „Vai, ei sunt specialii, ei sunt cei care beneficiază de salarii mai mari”. E firesc să am grijă ca această presiune pe sistemul de justiţie să nu fie la cote alarmante. Dar, vom regla această situaţie.”, declară Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

„Eu vă spun că într-un an, doi, sistemul de justiţie nu va mai avea această problemă, sigur, cu o legislaţie predictibilă şi să ne ţinem de cuvânt şi să nu încercăm să-i speriem prin modificări peste noapte sau modificări care să fie în dezacord cu garanţiile constituţionale pe care le au.”, a concluzionat aceasta, conform sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: Decizie istorică a justiţiei din România. O pacientă cu cancer a obţinut decontarea integrală a tratamentului de către stat