- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Importul de lapte crud din România a luat avans. Valoarea volumului de lapte importat se ridică la suma uriașă de 160 milioane de euro în 2022

09 Jun, 10:03 • Lupu Alexandra
România a importat lapte crud de 160 milioane de euro în 2022. Iată care sunt principalii furnizori.
Importul de lapte crud din România a luat avans. Valoarea volumului de lapte importat se ridică la suma uriașă de 160 milioane de euro în 2022

Importul de lapte crud din România a luat avans. Așa cum arată primele informații relatate de zf.ro, România a importat lapte și smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, în valoare de 158.0 milioane de euro în 2022. Valoarea este cu 50% mai mare decât cea din 2021.

Record la importul de lapte crud din România

Calculele realizate de zf.ro pe baza informațiilor transmise de Institutul Național de Statistică (INS) arată că România a importat lapte și smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, în valoare de 158.0 milioane de euro în 2022. Concret, volumul este cu 50% mai mare decât cel raportat în 2021.

Volumul de lapte s-a ridicat la 237.500 de tone. Cei mai mari furnizori pentru România au fost Ungaria, Polonia și Cehia, reprezentând 90% din total. Astfel, importurile de lapte crud au asigurat 15% din consumul anual al populației. În decursul acestui an, în doar câteva săptămâni, au fost identificate mai multe turbulențe la prețul laptelui crud de vacă, afirmă tribuna.ro. La acel moment, achizitorii au anunțat că fermierii reduc prețul cu 39%. Scăderea a apărut în contextul în care prețurile la utilități, al chiriilor și costurilor indirecte au rămas neclintite.

Citește și despre următorul subiect: Lovitură din plin pentru România! Produsul cel mai consumat de către români se scumpește cu 33%. Importurile vor fi interzise

La acel moment, procesatorii afirmau că s-au produs intrări masive de lapte din import. Produsul a fost adus la poarta fabricii cu 1.7 lei / litru. Nu este o noutate că România importă masiv lapte. Fermierii se văd obligați de situație să accepte tarifele impuse de procesatori, tocmai pentru a nu rămâne cu marfa.

Lapte
Lapte

În tot acest timp, statele europene continuă să-și susțină fermerii prin subvenții mai mari, tocmai din dorința de a valorifica producția de export. Mai mult decât atât, statele europene încearcă printr-o gamă largă de măsuri să elimine concurența. Fermierii din România au dus o luptă grea în decursul acestui an.

Ei s-au aflat față în față cu Guvernul în nerepetate rânduri, momente în care au descris fără să se ascundă după degete care sunt adevărate probleme pe care le confruntă și au cerut ajutor așa cum au știut mai bine, din teamă că vor ajunge la faliment. Putem spune că mporturile rămân o amenințare pentru fermierii români.

Vezi și: România este a doua ţară atât în topul exportatorilor de grâu din UE, cât şi în cel al importatorilor