- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”

12 Dec, 08:23 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu oferă noi detalii despre creşterea impozitelor. Oficialul susține că taxele nu vor fi mai mari în 2024.
Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”

Premierul Marcel Ciolacu a ținut să ofere o serie de clarificări la acuzaţiile cu privire la creşterea taxelor şi impozitelor. Guvernul lui Marcel Ciolacu este acuzat de opoziție că ar fi a „crescut taxele” pentru a „alimenta pensiile speciale şi clientela” de partid.

Marcel Ciolacu vorbește despre impozitele din 2024

„Eu nu am mărit niciun impozit. Am scos nişte excepţii. Acel lucru mi-l solicita Comisia, Banca Mondială, FMI care au spus:

„Nu mai aveţi climat concurenţial corect, cu atâtea excepţii. Nu se mai poate. Unde vreţi să vă îndreptaţi? Spre ce? Aveaţi cotă unică, nu mai aveţi cotă unică. E 5%? E opt? E zero? E TVA de nouă? De cinci? De doi?’ Nimeni nu mai ştia nimic. Toată lumea, când venea la guvernare sau crea o majoritate, mai venea cu o excepţie pentru o categorie. Presupun că vrem un climat economic sănătos. Şi egal pentru toţi. Eu nu am introdus nicio taxă nouă, absolut niciuna. Şi nici nu am să introduc. România, în schimb, la un moment dat – şi avem impus prin PNRR, ca şi jalon – va trebui să facă o reformă fiscală serioasă, comentată şi asumată de politicieni, cu specialişti din economie”, a răspuns premierul Marcel Ciolacu pentru Digi24, citat de Agerpres.

El a adăugat că vineri va fi depusă cererea de plată numărul trei la Bruxelles, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Mi se pare aşa mic… câteodată nici nu îmi vine să răspund. În primul rând, am reuşit, împreună cu Comisia, să trecem o lege. Nicio lege nu poate fi retroactivă. Domnul Drulă şi cu echipa domniei sale au trecut foarte clar în jalonul cu pensiile speciale – în afară de tâmpenia cu pensiile ocupaţionale, care au devenit pensiile speciale – că pensiile magistraţilor trebuie să ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale din România.

Au trecut în jalon lucrul acesta. Curtea Constituţională – eu nu comentez o decizie a Curţii şi nu am să o comentez niciodată (…) trebuie să o pun în aplicare, că aşa e Executivul. CCR a decis ceva. Am pornit la altă negociere, cu Comisia.

„Uitaţi ce a decis CCR’. Am reuşit ca Înalte Curte să nu mai sesizeze CCR, să mai fie o altă decizie, să o luăm de la capăt, pentru că România pierdea 1,7 miliarde de euro. Era ultimul jalon important de îndeplinit. Vineri vom depune cererea de plată numărul trei la Bruxelles”, a mai menţionat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu s-a consultat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, asupra bugetului pe anul viitor, dar și a ordonanței cu tăieri fiscale.

La salariile demnitarilor, în ordonanța de urgență care este la Finanțe apare că acestea cresc cu 5%. Însă premierul Marcel Ciolacu ne dă asigurări că nu va accepta această creștere și că nu vor crește salariile demnitarilor de la 01 ianuarie 2024.

Cresc salariile profesorilor în două tranșe, 13% vor primi de la 1 ianuarie și 7% de la 1 august 2024.

Poți citi: Impozit cu 500% mai mare pentru o categorie de proprietari. Cine va avea de plătit sume colosale începând cu 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult