- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Impozitul pe salariu nu va mai fi plătit de o categorie de români. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

26 Dec, 11:01 • Bumbeneci Diana
Vești bune pentru anumiți angajați. Începând cu 2023, aceștia nu vor mai plăti impozit pe salariu.
Impozitul pe salariu nu va mai fi plătit de o categorie de români. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

Impozit pe salariu zero pentru o categorie de români. Nu vor mai plăti impozit pe salariu de la 1 ianuarie 2023, după cum au decis autoritățile.

Scutirea de impozit la plată, pentru o categorie de români

O categorie de angajați nu va mai plăti impozit pe venit și va primi salariu mai mare începând cu 1 ianuarie 2023. Executivul condus de Nicolae Ciucă a adoptat legea prin care personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Potrivit unui ordin comun dintre Ministrul Finanțelor, Ministrul Cercetărilor, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației, o categorie de angajați nu va mai plăti impozit pe venit de la 1 ianuarie 2023. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.

Am reuşit să reparăm şi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăţi. Discutăm despre digitalizarea administraţiei de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiţi dacă vrem calitate şi sper ca prin acest demers să reuşim să diminuăm din plecările IT-iştilor buni din administraţie şi, totodată, să devenim un angajator competitiv.” , a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt:

  • administrator baze de date,
  • analist,
  • inginer de sistem în informatică,
  • manager de proiect informatic,
  • programator,
  • proiectant de sisteme informatice,
  • programator de sistem informatic,
  • programator ajutor,nginer de sistem software,
  • analist ajutor,
  • inginer de dezvoltare a produselor software.

Citește și: Este oficial. Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea bacșișului. Acesta va fi trecut pe nota de plată

Impozit IT
Impozit IT

Această iniţiativă face dreptate pentru IT-iştii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceştia să beneficieze de aceleaşi facilităţi precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme şi le mulţumesc tuturor celor care au susţinut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experţi din sectorul IT&C în administraţia publică. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetăţeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ţine de transformarea digitală a administraţiei”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Ai mai putea citi: Doar 13 km la reţeaua de autostrăzi din România. Ministrul Sorin Grindeanu anunță ce lucrări s-au făcut la infrastructură și ce urmează în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult