- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În primele zece luni ale anului, peste 180.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM

09 Dec, 22:28 • Cornel Ghimeșan
Președintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Florin Cotoşman, a anunțat vineri că în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2022, aproximativ 180.000 de persoane au fost ocupate pe piaţa muncii din România.
În primele zece luni ale anului, peste 180.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM

Florin Cotoşman a declarat că aceste persoane reprezintă peste 43% din circa 410.000 de persoane care au beneficiat de serviciile oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Citește și Guvernul, acuzat că „începe desființarea pilonului 2 de pensii”

Peste 180.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM

Potrivit datelor prezentate de președintele instituției, aproximativ 50% dintre persoanele care şi-au găsit un loc de muncă, în intervalul menționat anterior, fac parte din categoria celor greu şi foarte greu ocupabile.

„Astăzi, 10 decembrie 2022, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aniversează 24 de ani de activitate. În acest timp instituţia noastră a fost alături atât de oamenii care au trecut prin momente dificile ale parcursului profesional şi de tinerii aflaţi la începutul carierei, cât şi de angajatori pentru a-i sprijini în eforturile lor de a găsi „omul potrivit la locul potrivit”. 2022 a fost un an care ne-a adus în faţă noi provocări. Pe lângă acordarea măsurilor destinate limitării în plan economic a efectelor pandemiei, ne-am mobilizat exemplar pentru sprijinirea cetăţenilor ucraineni în vederea integrării pe piaţa muncii din România”, a spus Florin Cotoşman.

Președintele ANFOM a menționat că valoarea totală a sumelor acordate pentru măsurile de limitare a efectelor pandemiei asupra mediului economic, derulate de Serviciul Public de Ocupare, se ridică la peste 1,7 miliarde euro, de aceste măsuri beneficiind peste 1,3 milioane de persoane. Astfel, s-a reuşit salvarea unui număr important de locuri de muncă, rata şomajului menţinându-se la un nivel redus, iar angajatorii şi-au putut relua rapid activitatea imediat ce restricţiile impuse de pandemie au fost eliminate.

Mai mult, ANOFM a continuat să acorde atenţie deosebită ocupării persoanelor ce întâmpină dificultăţi de integrare pe piaţa muncii, precum tineri NEET, şomeri de lungă durată, persoane peste 45 de ani, persoane cu dizabilităţi.

„Totodată, prin dezvoltarea unei colaborări foarte bune cu angajatorii, inclusiv prin încheierea a aproximativ 40.000 de convenţii pentru subvenţionarea locurilor de muncă, am reuşit îmbunătăţirea şanselor de angajare a şomerilor din diferite categorii vulnerabile”, a menţionat preşedintele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Anul acesta, ANOFM a reluat şi organizarea burselor locurilor de muncă la nivel naţional, Bursa generală a locurilor de muncă, precum şi Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, oferind astfel celor interesaţi oportunităţi sporite în a-şi găsi locul de muncă dorit.

„În calitate de organism esenţial pe piaţa muncii, instituţia noastră a contractat aproximativ 1,2 miliarde euro din Fondul Social European, destinaţi susţinerii clienţilor (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori), dar şi creşterii calităţii serviciilor dedicate acestora. În prezent acordăm o atenţie deosebită realizării obiectivelor propuse prin proiectele de dezvoltare instituţională stabilite prin Strategia ANOFM şi care sunt condiţionalităţi favorizante pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027 al Uniunii Europene: Relaţia SPO cu angajatorii – eSPOR, Managementul de caz – Proces de incluziune pe piaţa muncii şi ReCONECT – Adaptare la schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei. Obiectivele celor 3 proiecte sunt complementare cu cele stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi vor fi continuate şi dezvoltate cu finanţare din Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO)”, a precizat Florin Cotoşman.

Acesta a mai spus că prin implicarea activă în implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, ANOFM şi-a câştigat o poziţie importantă în rândul celor mai mari beneficiari ai Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 din România, fapt ce a determinat Comisia Europeană să-i atribuie un rol similar şi în programarea viitoare, în POEO 2021 – 2027.

„Aprecierea venită din partea Comisiei Europene, care monitorizează parcursul instituţional al ANOFM, finanţarea pe care o vom obţine atât în cadrul POEO, cât şi prin PNNR, dar şi experienţa vastă în implementarea proiectelor, ne motivează să gândim o perspectivă ambiţioasă care să ne asigure un loc important în rândul Serviciilor Publice de Ocupare din Europa. Vreau să asigur beneficiarii serviciilor noastre că echipa ANOFM va fi în permanenţă la dispoziţia lor pentru a oferi servicii de calitate, conform necesităţilor pieţei muncii din România”, a mai transmis preşedintele ANOFM.
Citește și Analiza economică făcută de Cosmin Marinescu, consilier prezindențial: „Se poate anticipa că anul 2023 va fi anul dezinflației!”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult