- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Încă un succes pentru Recep Erdogan. Turcii și americanii dau lovitura în România. Investiții masive la Whirlpool

17 Jan, 21:26 • Stefan Simion
Mutare importantă în business, în România. Americanii de la Whirlpool și turcii de la Arcelik, proprietarul Arctic, au semnat un acord de „fuziune" cu privire la afacerile din Europa. Inclusiv fabricile din țara noastră sunt vizate.
Încă un succes pentru Recep Erdogan. Turcii și americanii dau lovitura în România. Investiții masive la Whirlpool

Acordul dintre americani și turci vizează 38 de filiale europene ale Whirlpool și nouă unități de producție localizate în Italia, Polonia, Slovacia și Regatul Unit al Marii Britanii, două unități de producție ale Arcelik din România și 25 de filiale europene ale grupului turc, informează Profit.ro.

Turcii de la Arcelik vor deține 75% din compania rezultată, iar Whirlpool va controla restul de 25% din compania mare.

 

Obiective ambițioase stabilite de investitorii din Turcia, prin intermediul Whirlpool

 

Afaceriștii din țara lui Recep Erdogan nu se mulțumesc cu puțin. Arcelik va cumpăra de la americani și afacerile din Orientul Mijlociu și Africa. Astfel, noua companie va avea vânzări anuale de aproximativ șase miliarde de euro și peste 20.000 de angajați, mai scrie sursa citată.

Practic, turcii și-au stabilit obiective extrem de ambițioase. Suedezii de la Electrolux, principalul concurent, producător de electrocasnice, a înregistrat o cifră de afaceri de cinci miliarde de euro în Europa, în 2021.

Cifrele spectaculoase ale Arctic în România

 

Arctic a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei, o creștere cu 29% față de 2020.

Compania are în România 4.300 de angajați. Aceasta desfășoară atât activități de producție, cât și de distribuție. Cea mai mare parte a salariaților își desfășoară activitatea la fabrica din Găești – județul Dâmbovița, unde compania produce frigidere și congelatoare.

Compania exportă este de 84% din producţia totală în 80 de ţări.

România este un partener de încredere al Turciei. Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Turcia, era de 7,03 miliarde euro, la sfârşitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau un număr de 16.842 companii turceşti, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5 milioane de euro.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult