- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile vor crește cu rata inflației. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă

20 Oct, 20:30 • Bumbeneci Diana
 Premierul Nicolae Ciucă a confirmat faptul că pensiile vor crește cu rata inflației. Afirmațiile făcute de șeful Guvernului vin la scurt timp după ce președinte Klaus Iohanis a transmis același lucru.
Pensiile vor crește cu rata inflației. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă

Rata inflației va influența majorarea pensiilor. Este de notorietate faptul că veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Ei bine, acum, Nicolae Ciucă anunță că majorarea se va face în raport cu rata inflaţiei. Oficialul a mai declarat, la finalul unei vizite de lucru în judeţul Dolj, că pensionarii „nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei”.

Pensiile vor crește cu rata inflației

Pensiile vor crește cu rata inflației. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă
Pensiile vor crește cu rata inflației. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă

 

„Am discutat acest subiect şi, analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi inflaţia a depăşit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia este la 15,9 şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat premierul, citat de Agerpres.

Mai poți citi: Președintele Iohannis nu are vești bune legate de majorarea pensiilor

Datele transmise de premierul Nicolae Ciucă apar în spațiul public la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea Consiliului European, că ar trebui să existe o majorare a pensiilor care să compenseze în mare măsură inflaţia.

Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condinţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis.

Cu toate acestea însă, acum câteva zile, șeful Executivului a mai transmis că procentul de majorare a pensiilor trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare. Mai mult, acesta nu ar trebui să fie mai mare de 11%, având în vedere că orice depăşire „impactează” pe deficitul la bugetul de pensii.

„În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii”, a declarat premierul.

Citește și: Incredibil. Cum ajunge un litru de lapte să coste de trei ori mai mult în magazin, față de prețul cerut de fermieri

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult