- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începutul de săptămână vine cu vești proaste pentru români! S-a scumpit benzina! Cât a ajuns să coste un litru de carburant

10 Apr, 10:29 • Constantin Cristina
Vești proaste! Benzina s-a scumpit la început de această săptămână. Află cât a ajuns să coste la pompă un litru de carburant.
Începutul de săptămână vine cu vești proaste pentru români! S-a scumpit benzina! Cât a ajuns să coste un litru de carburant

Luni, 10 aprilie, vine cu vești proaste pentru șoferi! Benzina s-a scumpit începând cu prima zi din această săptămână la toate companiile distribuitoare de carburanți, a informat profit.ro.

Vezi și: Țara cu cei mai ieftini carburanți din lume majorează prețurile. Un litru de benzină va ajunge să coste 2 lei

S-a scumpit benzina

Scumpirea a început încă din acest weekend la benzină cu 4 bani/l, iar tariful motorinei a rămas neschimbat. Există o diferență dintre tariful motorinei și cel al benzinei, care a coborât la 26 de bani/l, după ce în urmă cu o lună ajunsese la 1,5 lei/l.

Pompă de benzină
Pompă de benzină

La început de săptămână, benzina s-a scumpit cu 25 bani/l, după ce prețul a tot fluctuat de-a lungul perioadei. Combustibilul diesel a reușit să scadă cu aproape 1 leu/l.

În urma mișcării de prețuri de vineri, diferența dintre prețul motorinei standard comercializate în stațiile OMV din capitală, de 7,15-7,18 lei/l și cel al benzinei standard din aceleași stații, de 6,89-6,73, a coborât la 26 de bani/l. În stațiile Petrom, diferența este de 29 de bani/l, benzina fiind comercializată cu 6,78-6,84 lei/l, iar motorina cu 7,07-7,10 lei/l.

Comparativ, pe 8 octombrie 2022, de exemplu, benzina era cu aproximativ 25 bani mai ieftină (6,56-6,63 lei/l în stațiile Petrom și 6,68-6,71 lei/l în cele OMV) în timp ce diesel-ul cu aproape un leu/l mai scump (7,99-8,02 lei/l în stațiile Petrom și 8,07-8,10 lei/l în cele OMV).

Uniunea Europeană, dar și România erau dependente de gazul natural și de motorină din Rusia, fiind importator net. Cererea a dus la dezechilibrarea prețurilor carburanților, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, în prezent, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.

Alte articole: Petrom scumpește din nou benzina. Prețul carburanților la 4 aprilie