- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Incredibil care este salariul minim pe economie în Spania! Iată cât câștigă un român cu doar 5 ore pe săptămână!

10 Dec, 21:11 • Oprea Alina
Nu este o noutate că românii aleg să plece în străinătate pentru a-și câștiga traiul, iar Spania este una dintre variantele cel mai de întâlnite. Totuși, cât de mare este salariul pentru doar 5 ore lucrate săptămânal?
Incredibil care este salariul minim pe economie în Spania! Iată cât câștigă un român cu doar 5 ore pe săptămână!

În ultimii ani, foarte mulți români aleg să părăsească țara și să se mute în Spania. Acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni, având în vedere că autoritățile din Madrid au decis să mărească salariul minim pe economie în 2024. Iată pentru cine se va aplica următoarea majorare.

Mii de români au ales să își părăsească țara și să muncească în Spania. Aceasta face parte din cele zece țări europene care oferă cele mai mari salarii minime pe economie. Majorarea este retroactivă, de la 1 ianuarie 2023, iar angajatul nu trebuie să efectueze nicio procedură legală. Legea se aplică doar pentru cei care încasează un venit sub ce stabilit de lege.

Ai putea fi interesat și de: Angajări 2023. Jobul ideal, cu salariu de 38.000 de lei, stres redus şi muncă de acasă Care sunt cerinţele

Salariul minim pe economie din Spania

A fost anunțată o nouă creștere a plafonului SMI de către autoritățile din Madrid. Este foarte important de menționat faptul că nu toți angajații vor avea parte de aceste creșteri, astfel doar cei care lucrează conform unei norme întregi  și care câștigă mai puțin de 15.120 de euro pe an.

Cât este salariul minim pe economie în Spania!
Cât este salariul minim pe economie în Spania!

Conform articolului 27.1 din Statutul lucrătorilor:

„revizuirea salariului minim interprofesional nu va afecta structura sau cuantumul salariilor profesionale atunci când acestea, în ansamblu și calculul anual, sunt mai mari decât aceasta.”, se arată în articol, potrivit cancan.

Slariul minim pe economie, în Spania, poartă numele de SMI, ceea ce înseamnă salariul minim interprofesional. Indiferent de sex sau vârstă, suma minimă care este plătită unui lucrător este majorată în fiecare an. Valoarea SMI este de 1.080 brut/lună, iar în cazul celor care își desfășoară activitatea pe ore, banii sunt calculați în funcție de orele săptămânale pe care aceștia le fac și, totodată, se va aplica coeficientul corector stabilit pentru Spania CTP.

Pentru 5 ore de muncă/săptămână, un lucrător din Spania este plătit un 157,5 euro. 10 ore de muncă/săptămână sunt plătite cu 315 euro. Pentru 20 de ore lucrate săptămânal – 630 de euro. Pentru 35 de ore lucrate/ săptămânal- 1.102,5 euro.

Ai putea fi interesat și de: Statul în care asistentele medicale pot primi până la 3.500 de euro salariu lunar! Se lucrează 37,5 ore/săptămână, iar chiria și facturile sunt asigurate