- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Industria care a ieșit pe minus cu 500.000 de angajaţi în ultimii ani! Salariile cresc, dar oamenii fug de această meserie

01 May, 12:20 • Fundeanu Madalina
Industria prelucrătoare își pierde angajații. Care sunt cauzele?
Industria care a ieșit pe minus cu 500.000 de angajaţi în ultimii ani! Salariile cresc, dar oamenii fug de această meserie

În momentul de față, în industria prelucrătoare lucrează 1,09 milioane de angajați, pe când în anul 2000 numărul lor era de 1,56 milioane. Salariul mediu net a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, având o creștere de 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, informează Ziarul Financiar.

Industria prelucrătoare își pierde angajații. Care sunt cauzele?

Fabricile din România au pierdut aproape 500.000 de angajaţi în ultimii 25 de ani, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Prin urmare, în acest moment, în industria prelucrătoare lucrează 1,09 milioane de oameni, pe când în anul 2000 numărul lor era de 1,56 milioane.

Există mai mulți factori în România care au afectat stabilitatea industriei prelucrătoare. Un prim factor ar fi întreruperile lanţului de aprovizionare, care au atins apogeul în timpul pandemiei și încă afectează industria. Așadar, când producătorii nu au posibilitatea de a asigura materiile prime de care au nevoie, se poate ajunge la reducerea orelor de lucru ale angajaţilor.

Salariile plătite de companiile din industrie au crescut în ultima perioadă, dar încă se poziționează sub media pe economie. Salariul mediu net din industria prelucrătoare a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Comparativ, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.900 de lei în a doua lună din acest an, în creştere cu puţin peste 14% de la an la an.

Un alt factor care a determinat creşterile salariilor angajaţilor din fabrici este lipsa forţei de muncă cu care se confruntă companiile din acest sector. Problema penuriei de forţă de muncă în industria prelucrătoare este una cu care angajatorii de pe piaţa locală se confruntă de multă vreme, astfel că lipsa de muncitori calificaţi a fost o provocare permanentă pentru industrie de ani de zile.

Ai mai putea citi: Europenii nu fac destule economii pentru pensie. Cât de mult îi afectează pe oameni actualul climat economic

angajați industria prelucrătoare
angajați industria prelucrătoare

Conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică, în ultimul trimestru din anul 2023, cele mai multe locuri de muncă vacante din economia locală erau în industria prelucrătoare, de peste 7.800.

„Industria prelucrătoare pune accentul pe uman, în sensul în care operaţiunile specifice acesteia nu pot fi înlocuite de roboţi într-un procent mare. Au nevoie de personal calificat în anumite meserii, care să poată opera utilajele şi să se adapteze mediului de lucru.

Din nefericire, lipsa unui cadru educaţional în care tinerii să înveţe o meserie şi să aibă o calificare în acest sens reprezintă un motiv în plus pentru care industria prelucrătoare are cele mai multe locuri de muncă vacante”, a declarat pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.

Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers, este de părere că problema forţei de muncă în industria prelucrătoare din România este destul de amplă şi este determinată de mai mulți factori. În primul rând, ea spune că o parte din această lipsă de forţă de muncă poate fi atribuită migraţiei forţei de muncă spre alte ţări, unde condiţiile de muncă sau salarizarea sunt mai atractive.

„În al doilea rând, există o lipsă de adaptare a educaţiei şi formării profesionale la cerinţele reale ale pieţei muncii, ceea ce duce la lipsa de angajaţi calificaţi în această industrie. De asemenea, un alt factor care contribuie la această problemă este şi schimbarea tehnologică rapidă din industria prelucrătoare, care necesită abilităţi şi calificări noi, pe care mulţi angajaţi nu le deţin”, a spus ea pentru ZF.

Cele mai mari 20 de companii din industria prelucrătoare au avut în anul 2022 o cifră de afaceri cumulată de aproape 145 mld. lei, cu o creştere cu 28% faţă de anul anterior, apăsând încă o dată pedala de acceleraţie după un 2021 care a adus o încetinire din cauza crizei materiilor prime, arată o analiză ZF bazată pe datele de la Registrul Comerţului.

Vezi și: Milioane de români s-au trezit bogați peste noapte după ce aveau acțiuni la Philips si nu știau de ele. Vezi dacă ești pe listă