- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Infertilitate din cauza unor parfumuri! Ce substanțe interzise conțineau produsele cosmetice. Au fost scoase de pe piață

17 Mar, 21:32 • Constantin Cristina
Unele parfumuri s-au constatat că provoacă infertilitate din cauza substanțelor interzise, urmată de o amendă în valoare de 30.000 de lei, apoi scoase de pe piață.
Infertilitate din cauza unor parfumuri! Ce substanțe interzise conțineau produsele cosmetice. Au fost scoase de pe piață

Parfumurile au fost depistate de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și au fost scoase de pe piață. În produsele cosmetice au fost găsite substanțe interzise, iar autoritățile au aplicat o amendă în valoare de 30.000 de lei, iar acțiunea de verificare continuă pe piețele de desfășurare, au anunțat ziare.com.

Citește și: Produsele pe care Lidl le scoate la vânzare la mare reducere astăzi, de 8 martie. Ce cadouri poți lua de Ziua Femeii

Potrivit ANPC, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov au inițiat o întreagă acțiune de control la operatorii economici care au la vânzare produse cosmetice ce conțin acele substanțe interzise.

„În urma verificărilor, care nu sunt încheiate încă, au fost descoperite la vânzare, de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov, o serie de nereguli, respectiv: comercializarea unor produse cosmetice (parfumuri) diverse game şi mărci, care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA), care poate afecta sănătatea consumatorilor, provocând efecte adverse grave (între care tulburări de fertilitate și perturbări endocrine, potrivit studiilor de specialitate – n.r.), această substanţă fiind notificată de diverse state membre UE, prin sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – RAPEX, la operatorii: Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum) şi Lelas Perfumes SRL (magazin Lelas Perfumes)”, a transmis ANPC.

Parfumuri cu substanțe interzise

Alte nereguli găsite au fost: comercializarea unor produse cosmetice fără a avea înscrise, pe etichetă, toate informaţiile prevăzute de lege, în limba română, la operatorii economici Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora), Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas), Fashion Ave SRL (magazin My Geisha), Ina International SRL (magazin Marionnaud) şi Millenium Pro Design SRL (magazin Obsentum); comercializarea unor produse fără a avea menţionată data deschiderii în vederea cunoaşterii datei durabilităţii minimale stabilită de producător sau folosirea unor testere cu data durabilităţii minimale depăşită, la operatorul economic Sephora Cosmetics Romania SRL (magazin Sephora); comercializarea unor echipamente de joasă tensiune fără declaraţii de conformitate, la operatorul economic Parfumerie Douglas SRL (magazin Douglas).

”Când ajungi în dreptul unor rafturi cu cosmetice, pare că eşti deja în altă ţară. Poate dacă le utilizează, doamnele învaţă şi limba străină în care este scrisă eticheta, pentru că româna este facultativă, din păcate. Cât despre substanţa interzisă, cred că ne-am obişnuit cu ideea că, pentru unii, profitul face să păleasca legea. Miroase totul a mucegai”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

Parfumuri care pot provoca infertilitate
Parfumuri care pot provoca infertilitate

Măsurile pe care le-au luat comisarii CRPC București-Ilfov a fost să aplice amenzi contravenționale de 30.000 de lei, dar și oprirea temporară de la comercializarea produselor cu deficiențe de informare, pe etichetă până la remedierea acestora; oprirea definitivă de la comercializare a sute de produse cosmetice care conţin substanţe interzise prin lege; verificarea stocului de peste 20.000 de produse cosmetice de diferite sortimente, care ar putea conţine substanţe interzise, pentru a le depista şi a fi retrase de la comercializare.

Conform ANPC, campania de control a plecat în urma unei analize ale alertelor de pe sistemul RAPEX, realizată de Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul ANPC. Campania își propune să verifice existența unor astfel de produse periculoase și oprirea lor pe piața din România.

Ulterior finalizării acţiunilor de control, comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov vor notifica pe sistemul de alertă rapidă RAPEX, de asemenea, existenţa la comercializare, în ţara noastră, a produselor cosmetice cu ingrediente periculoase, a precizat sursa citată.

Alte articole: Copiii din România, expuși riscului de moarte în orice moment! Protecția Consumatorului a emis alertă după alertă