- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația lovește în forță: cât au ajuns să coste sarmalele de post, la târgurile organizate înainte de Paște

20 Mar, 14:08 • Stefan Simion
Inflația lovește puternic pe toată lumea, susțin meșterii populari și comercianții de la târgurile de profil, specifice acestei perioade. Astfel, vânzătorii au majorat prețurile la produsele alimentare și nealimentare. 
Inflația lovește în forță: cât au ajuns să coste sarmalele de post, la târgurile organizate înainte de Paște

O porție de sarmale de post a ajuns să coste în martie 2023, la târgurile organizate înainte a Paștelui, nu mai puțin de 25 de lei. Preparatul este format din orez și ciuperci. Pentru weekendul viitor se anunță dezlegare la pește.

Prețurile borșului de pește pleacă de la 20 de lei. Crapul și păstrăvul pe grătar sunt mai ieftini, 15 lei.

 

Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru

 

Indiferent dacă ținem post sau nu, nutriționiștii recomandă să avem un regim echilibrat și cumpătat, cu pauze de trei-cinci ore între mese, astfel încât organismul să poată digera corect preparatele. De asemenea, imediat după încheierea postului trebuie să avem grijă să nu ne suprasolicităm sistemul digestiv prin consumul mâncăruri în cantități mari.

„(…) Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

„După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, a spus el.

Medicul Ciuhodaru susține că nu toate alimentele trebuie înghesuite la aceeași masă.

„Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor. Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit România TV.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult