- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inginerii care vor lucra la centrala nucleară de la Doicești vor avea un salariu la care mulți nici nu-și permit să viseze. Vor fi disponibile 200 de posturi permanente

14 May, 12:27 • Lupu Alexandra
Cu cât vor fi plătiți inginerii care vor lucra la centrala nucleară de la Doicești. Sumele sunt incredibile!
Inginerii care vor lucra la centrala nucleară de la Doicești vor avea un salariu la care mulți nici nu-și permit să viseze. Vor fi disponibile 200 de posturi permanente

România este prima țară europeană care construiește o centrală nucleară, folosind reactoare nucleare de mici dimensiuni. Centrala nucleară de la Doicești i-ar putea pune pe români la adăpost, în fața factorilor explozive la energie, spune ziare.com. Și de asemenea, inginerii care vor lucra la locația menționată, vor avea un salariu la care mulți nu-și permit să viseze.

Cât vor câștiga inginerii la centrala nucleară de la Doicești

România este prima țară din Europa care construiește o centrală nucleară prin folosirea unor reactoare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnica din Capitală s-a inaugurat deja primul simulator al camerei de comandă. Proiectul a dat roade în urma parteneriatului realizat cu guvernul Statelor Unite.

Centrul de Explorare a Energiei NuScale va deveni un hub de pregătire pentru specialiștii în această tehnologie. Tinerii ingineri care ies de pe băncile facultății ar putea fi plătiți cu mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doicești.

Citește și: Este oficial! Japonia va elibera în mare tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima

Centrala i-ar putea pune la adăpost pe români, în fața facturilor explozive la energie. Fiecare nou megawatt/oră, generat cu ajutorul energiei nucleare, va ține România și flancul estic al NATO departe de șantajul Rusiei.

Mai mult decât atât, americanii dau asigurări că reactorul nuclear de mici dimensiuni este mai sigur decât centrala de la Fukushima. Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnică. Studenții învață cum să lucreze cu tehnologia de ultimă generație. John Hopkins, CEO-ul companiei americane care furnizează tehnologia de ultimă generație, a precizat că tragediile de la Cernobîl sau Fukushima nu se vor repeta.

„Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă. Oferă o pregătire uimitoare.

Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, precizează John Hopkins, CEO NuScale.

Ingineri
Ingineri

Pentru siguranța locuitorilor, în jurul reactorului va exista o zonă de urgență, mai exact, o arie de 12 hectare. Reactorul de la Doicești se va răci singur. Energia nucleară va pune capăt exploziei prețurilor din domeniu, asigură Cosmin Ghiță, directorul Nuclearenergetica, dar și șantajului politic al Rusiei.

„În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, spune acesta.

Centrala nucleară de la Doicești îi aduce pe tinerii ingineri mai aproape ca niciodată de salariile la care alți oameni nu-și permit nici măcar să viseze. Veniturile operatorilor nucleari din România sunt aliniate la nivelul UE. Specialiștii estimează că centrala NuScale va crea 200 de locuri de muncă permanente pentru ingineri.

Vezi și: Centrala Nucleară de la Cernavodă motiv de laudă pentru Nicolae Ciucă:„Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii”