- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS: Explozie a prețurilor din retail în primele luni din 2024! Care sunt previziunile afaceriștilor

29 Jan, 13:00 • Fundeanu Madalina
Managerii prevăd o creștere semnificativă a prețurilor din retail în primele 3 luni ale anului 2024. Aceștia estimează stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi în servicii, în perioada ianuarie-martie.
INS: Explozie a prețurilor din retail în primele luni din 2024! Care sunt previziunile afaceriștilor

Sondajul trimestrial realizat de Institutul Național de Statistică (INS) prezintă estimările managerilor din România, privind prețurile din retail, dar și locurile de muncă din anumite sectoare de activitate, pentru primele luni ale anului 2024, conform datelor transmise de Ziarul Financiar.

Managerii prevăd o creștere semnificativă a prețurilor din retail în primele 3 luni ale anului 2024

Managerii din România estimează stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi în servicii, în perioada ianuarie-martie a acestui an, în paralel cu scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea prețurilor în retail, potrivit sondajului trimestrial realizat de INS.

În ceea ce privește industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru primele trei luni ale anului 2024 relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%) şi a numărului de angajati (sold conjunctural -1%). Cât despre preţurile înregistrate de produselor industriale, aceştia prognozează creştere (sold conjunctural +21%).

Ai mai putea fi interesat și de: Probleme grave legate de forța de muncă. Niculae Dușu, acționar Celco, trage un semnal de alarmă: „Acum întâmpinăm dificultăţi în a menţine forţa de muncă”

creștere a prețurilor din retail
creștere a prețurilor din retail

În domeniul construcţiilor, activitatea va înregistra până în luna martie o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%), în paralel cu reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, acestea sunt estimate să crească (sold conjunctural +32 %).

Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat pentru primele trei luni din acest an relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi de asemenea stabil (sold conjunctural +3%).

Angajatorii estimează și o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), dar majorarea accentuată a preturilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%), mai scrie sursa citată.

Citește mai multe știri: Atac pentru piața din România! Mr. DIY, un retailer gigant din Malaezia, va deschide primele magazine din țara noastră