- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Probleme grave legate de forța de muncă. Niculae Dușu, acționar Celco, trage un semnal de alarmă: „Acum întâmpinăm dificultăţi în a menţine forţa de muncă”

29 Jan, 11:47 • Fundeanu Madalina
Niculae Dușu (Celco) atrage atenția asupra unei probleme majore: menținerea forței de muncă. Astfel, păstrarea forţei de muncă a devenit, în construcţii, o problemă mai mare decât identificarea ei.
Probleme grave legate de forța de muncă. Niculae Dușu, acționar Celco, trage un semnal de alarmă: „Acum întâmpinăm dificultăţi în a menţine forţa de muncă”

Anul 2023 a reprezentat pentru Celco, firmă condusă de Niculae Dușu, şi demararea mai multor investiţii, cele mai multe privind reducerea amprentei de carbon în toate sectoarele în care activează compania, conform informațiilor transmise de Ziarul Financiar.

Niculae Dușu (Celco) atrage atenția asupra unei probleme majore: menținerea forței de muncă

Totuși, păstrarea forţei de muncă a devenit, în construcţii, o problemă mai mare decât identificarea ei, spune Niculae Duşu, antreprenorul care deţine firma producătoare de materiale Celco.

„Dacă până acum era o problemă găsirea forţei de muncă calificate sau necalificate, acum întâmpinăm dificultăţi în a menţine forţa de muncă, încercând să găsim diverse soluţii pentru a păstra personalul din producţie. Anul 2023 l-am încheiat cu un număr de 262 de angajaţi, mai puţin cu 8% faţă de anul precedent“, a declarat Niculae Duşu.

Citește și: Bugetul MApN din 2024: 3 mld. de euro pentru investiţii şi 5 mld. de euro pentru funcţionare. Situaţia rămâne în continuare tensionată la graniţele României

Niculae Dușu, despre forța de muncă
Niculae Dușu, despre forța de muncă

Deficitul de forţă de muncă este major, mai ales pentru personalul de execuţie, atât în comerţ, cât şi în industrie. Numărul de angajaţi din economia locală a ajuns la peste 5,13 milioane de persoane în luna noiembrie a anului trecut, în creştere cu mai mult de 49.000 de persoane faţă de noiembrie 2022, o nouă valoare record la care a ajuns acest indicator în ultimii 24 de ani, după cum arată calculele efectuate de Ziarul Financiar bazate pe statisticile oficiale de la INS.

Pe de altă parte, în ultimii 24 de ani pentru care există date la Statistică, numărul de angajaţi de pe piaţa locală a crescut cu circa 16%. Pragul de 5 milioane de angajaţi a fost atins şi depăşit în anul 2021.

Cu toate acestea, ponderea angajaţilor din totalul populaţiei este mai mică de 30%, pe când în ţări precum Ungaria şi Germania numărul angajaţilor reprezintă jumătate din populaţie.

„Loc de creştere poate să existe dacă am reuşi să aducem în piaţa muncii persoane din mediul rural, azi relativ izolate de oportunităţile profesionale datorită dificultăţii de deplasare către centrele urbane. Ne-ar fi de folos şi dacă am revigora sistemul învăţământului dual, ca oamenii să poată deprinde meseriile pentru care lipsesc total specialiştii”, a declarat și Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Vezi și: Afacerea fabuloasă pe care a deschis-o o familie în România. Un kilogram de şofran se vinde cu 40.000 de euro