- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS, la ora bilanțului. Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului 2022

14 Nov, 12:33 • Bumbeneci Diana
Institutul Național de Statistică anunță că producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului. Comparațiile au fost făcute cu primele 9 luni ale anului 2021.
INS, la ora bilanțului. Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului 2022

Producția industrială, în primele nouă luni ale anului, a scăzut cu 1% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, conform Agerpres.

Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului 2022

În acest sens, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, producția industrială (serie brută) a scăzut cu un procent, ca urmare a declinului producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,7%) și industriei extractive (-3,9%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.

De partea cealaltă, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, a fost mai mică cu 1,6%. S-au raportat aceste modificări procentuale din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,6%), industria extractivă (-3,9%) și industria prelucrătoare (-0,5%).

Mai poți citi: Raportul trimestrial asupra inflației din România va fi prezentat astăzi. Ce estimări sunt pentru 2023

INS, la ora bilanțului. Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului 2022
INS, la ora bilanțului. Producția industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului 2022

Ai mai putea citi și: Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

De altfel, conform bilanțului prezentat de Institutul Național de Statistică, se pare că în luna septembrie 2022, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,6%) și industria extractivă (+2,5%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,0%.

Mai mult, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,7%) și industriei prelucrătoare (-0,1%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și: Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult