- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înșelătorii pe bandă rulantă în zeci de spitale din țară! Dezinfectanți cu etichete false au pus viața medicilor în pericol

12 May, 18:29 • Constantin Cristina
Zeci de spitale din țară au fost induse în eroare în legătură cu etichetele false ale unor dezinfectanți pe care erau menționate date nereale privind concentrația substanțelor active.
Înșelătorii pe bandă rulantă în zeci de spitale din țară! Dezinfectanți cu etichete false au pus viața medicilor în pericol

Zeci de cadre medicale și-au pus viața în pericol, după ce 46 de spitale au fost înșelate cu privire la datele nereale de pe eticheta unor dezinfectanți. Datele de pe dezinfectanți erau eronate privind concentrația substanțelor active și eficiența bactericidă a produselor denumite Lozopren Plus AFb, Triton Rapid AFb şi Oxidice S-Des, folosite în mediul spitalicesc, potrivit ziare.com.

Citește și: Mita, practicată și în spitale! O șefă de spital din Ploiești lua șpagă pe angajări. Unde ținea femeia ascunși banii?

Înșelătorii pe bandă rulantă în zeci de spitale din țară! Dezinfectanți cu etichete false au pus viața medicilor în pericol

„Inducerea în eroare s-a realizat prin utilizarea unor mijloace frauduloase constând în folosirea de etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinând în acest mod unităţile spitaliceşti să achiziţioneze aceste produse biocide, fiind cauzată o pagubă totală în cuantum de 1.006.405 lei. Produsele biocide menţionate sunt fabricate în Germania, iar comercializarea pe teritoriul României a fost făcută în baza avizelor obţinute de la Comisia Naţională pentru Produse Biocide de către importatorul persoană juridică inculpată, care a solicitat şi dobândit astfel atributul legal şi exclusiv de a le introduce pe teritoriul României”, spune Parchetul.

dezinfectanți
dezinfectanți

Pe lângă spitalele care au cumpărat biocide neconforme de la această firmă se află și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C Iliescu”, Insitutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dar şi mai multe spitale judeţene.

Numele firmei SC Al Carina SRL a apărut în timpului scandalului Hexi Pharma din anul 2016, fiind deţinută de omul de afaceri Dan Cruceanu.

Potrivit ultimului bilanț depus în 2021 la Ministerul Finanțelor, firma înregistrează 12 angajați, cu o cifră de afaceri de 18 milioane de lei și un profit de 6,3 milioane lei.

Alte articole: Mare scandal: familia deputatului PSD cu COVID, care a murit din cauza infecțiilor din spitale, cere despăgubiri de 1 milion de euro. Explicația medicilor