- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Insolvența pândește firmele din România. Numărul companiilor aflate în pragul insolvenței, cel mai mare din ultimii 11 ani

19 Oct, 22:06 • Bocioacă Bianca
Tot mai multe firme din România se află în pragul insolvenței, numărul celor aflate în această situație ajungând la cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 11 ani.
Insolvența pândește firmele din România. Numărul companiilor aflate în pragul insolvenței, cel mai mare din ultimii 11 ani

Insolvența iminentă le suflă în ceafă tot mai multor firme din România, numărul lor a crescut la cel mai înalt nivel înregistrat din ultimii 11 ani și a tinge 6.949 companii în 2022, în avans semnificativ față de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior, arată un studiu CITR.

În 2022, 41% dintre companiile de impact amână de trei ani accesarea unei măsuri de restructurare, rămânând în zona de insolvență ininentă. 69% dintre companiile aflate în zona de dificultate în 2019 au rămas în aceeași stare la începutul anului 2023, nereușind să facă tranziția către zona de companii finanțabile.

Citește și: ATENȚIE! Tot mai multe firme și PFA-uri intră în insolvență. Județele cu cel mai mare număr

Insolvența le suflă în ceafă firmelor din România

„Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la cel mai mare nivel înregistrat din ultimii unsprezece ani şi atinge 6.949 companii în 2022, în avans semnificativ faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior”,

arată cea de-a noua ediţie a studiului asupra companiilor de impact realizat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare.

Cu toate astea, 83% din cifra de afaceri la nivel național este generată de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de euro. Dintre acestea, 43% sunt azi companii restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. În același timp, acestea înregistrează nu mai puțin de 84% din totalul datoriilor de la începutul anului 2023.

„România a răspuns cu rezilienţă si ambiţie provocărilor recente, fără însă ca acestea sa fi rămas fără efect. Capacitatea de a pivota devine cu atât mai importantă, când următoarele provocări vor cere noi soluţii şi chiar în unele cazuri reinventarea modelului de afacere. După peste treizeci de ani, economia României poate şi trebuie să înceapă sa înveţe din propria experienţă, să observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de răscruce. Studiul realizat de CITR oferă o astfel de perspectiva, observând atât momentul actual cât şi modul în care acest an se potriveşte într-un ciclu multianual”, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Citește și: Încă un retailer de modă din Germania intră în insolvență! Toate magazinele vor fi închise după 40 ani de funcționare

Numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% față de începutul anului trecut.

„Studiul de anul acesta ne arată încă o dată faptul ca o mare parte dintre companiile de impact continuă să se confrunte cu dificultăţi şi în 2023. Mai ales în contextul economic complicat în care ne aflăm, antreprenorii trebuie să fie şi mai atenţi la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate şi să ia măsuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultăţilor. Tratamentul pentru aceste cazuri constă în soluţiile de restructurare, iar efectul va fi o reaşezare a datoriilor pe o schemă sustenabilă, dar şi o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizării pentru o evoluţie sănătoasă. Pentru mediul de afaceri, prevenirea dificultăţilor înseamnă o schimbare în bine”, adaugă Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

În funcție de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii erau, la finalul anului 2022: construcțiile  (2.036 companii), tranzacţiile imobiliare (1.254 companii) şi comerţul (684 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.96 miliarde de euro), industria prelucrătoare (2,42 miliarde de euro) şi comerţul (2,17 miliarde de euro).

Ca urmare a implementării Directivei europene în domeniul prevenției și restructurării în legislația națională, antreprenorii români pot beneficia de proceduri clare, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii și de suspendare a executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, încă de la primele semne de dificultate, scrie ziare.com.