- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ATENȚIE! Tot mai multe firme și PFA-uri intră în insolvență. Județele cu cel mai mare număr

04 May, 09:20 • Constantin Cristina
A crescut numărul de societăți comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au intrat în insolvență. Iată datele publicate de ONRC.
ATENȚIE! Tot mai multe firme și PFA-uri intră în insolvență. Județele cu cel mai mare număr

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA), care au intrat în insolvență a crescut cu 2,11% în primele 3 luni din 2023, față de anul trecut cu 1.644 de insolvențe, potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Citește și: Companiile aflate în insolvență își vor putea relua activitatea. Guvernul modifică Legea minelor

Tot mai multe firme și PFA-uri intră în insolvență

Orașul cu cel mai mare număr de firme și PFA-uri care au intrat în insolvență este Capitala României cu 365, fiind în creștere cu 29,43% comparativ cu primul trimestru din anul precedent.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 120 insolvențe (minus 16,08%), Cluj – 99 (minus 5,71%), Iași – 87 (plus 35,94%) și Timiș – 64 (minus 24,71%). Cele mai puțin insolvențe s-au consemnat în județele Călărași – 2 (minus 84,62%), Botoșani – 7 (minus 22,22%) și Ialomița – 7 (minus 56,25%). Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 467 (plus 14,18% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2022), construcții – 307 (plus 0,33%) și industria prelucrătoare – 190 (minus 3,06%).

firme în insolvență
firme în insolvență

Minele își pot relua activitatea, chiar și în insolvență

Totodată, reprezentanții Guvernului au decis să aducă noi schimbări în Legea minelor. Așa cum arată primele informații, companiile de profil își vor putea relua activitatea chiar dacă se află în stare de insolvență. La fel de bine, se redeschide posibilitatea de exploatare pe perimetrele închise definitiv prin hotărâri de Guvern.

Așadar, decizia care are la bază redeschiderea exploatărilor miniere „se aplică și titularilor (de licențe de exploatare – n.r.) aflați în perioada de observație din cadrul procedurii insolvenței, cu condiția ca judecătorul sindic să aprobe planul de reorganizare care prevede reluarea activității de exploatare la aceste obiective miniere”, așa cum se arată în documentul transmis de Guvern. Societățile aflate în stare de insolvență își vor putea continua activitatea, prin intermediul unui program de reorganizare, care le permite să păstreze licența.

„(…) neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse va conduce la neaplicarea prevederilor legale în vigoare, cu consecințe negative strategice, geopolitice și socio-economice majore asupra securității naționale și europene, prin imposibilitatea diminuării riscurilor asociate perturbării lanțului de aprovizionare cu materii prime critice și energetice prin includerea în circuitul economic a unui număr însemnat de perimetre miniere și prin valorificarea iazurilor de decantare și a haldelor de steril, prin punerea în exploatare și relocarea acestora conform celor mai bune practici internaționale (…)”, se arată în document.

Alte articole: Încă un retailer de modă din Germania intră în insolvență! Toate magazinele vor fi închise după 40 ani de funcționare