- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Instituțiile statului au scos pe piață 3.000 de locuri de muncă de la începutul anului 2023, în primării, școli și spitale

01 Mar, 15:34 • Bocioacă Bianca
Primăriile, școlile și spitalele sunt cei mai mari angajatori la nivel național de la începutul anului 2023 până în prezent. Instituțiile de stat au oferit aproape 3.000 de locuri de muncă.
Instituțiile statului au scos pe piață 3.000 de locuri de muncă de la începutul anului 2023, în primării, școli și spitale

La începutul acestui an, aproape 3.000 de locuri de muncă vacante au fost listate de instituțiile de stat. 9 din 10 sunt funcții de de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere.

Sectorul privat a avut 28.000 de poziții noi, disponibie în același interbval de timp pe platforma de recrutare eJobs, mai mult de jumătate dintre acestea fiind destinate candidaților din segmentul entry level.

Citește și: 90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

Autoritățile au anunțat că au fost deblocate 90.000 de posturi, majoritatea în educație, sănătate și în instituțiile de forță.

„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24.

Rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă vacante în țară

Cele mai multe locuri de muncă vacante, adică peste 430, aparțin instituțiilor de stat din București. Pe al doilea loc se află Clujul, cu 165 de oferte. Acestea sunt urmate de Iași și Timiș, ambele cu peste 100 de posturi scoase pe piață. La polul opus se află Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin și Gorj, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă disponibile la stat, de la începutul anului. Județele din urmă se află și în topul celor cu cele mai puține locuri de muncă la privat și cu rate ale șomajului mult mai ridicate decât media națională.

Citește și: Locuri de muncă la stat în 2023. Mai multe instituții publice caută personal

Primăriile, școlile, spitalele, liceele, școlile profesionale, colegiile tehnice, colegiile naționale și universitățile sunt instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați.

Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistente medical, referent, șofer și paznic.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, mai spune Bogdan Badea.