- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Întorsătură de situație. O familie de pensionari este lăsată fără cardul de energie, deși are venituri sub 2.000 lei de persoană. Cum se explică decizia

13 Apr, 12:19 • Lupu Alexandra
Ministerul Proiectelor Europene ia decizii radicale! O familie de pensionari este lăsată fără cardul de energie, deși îndeplinește toate criteriile.
Întorsătură de situație. O familie de pensionari este lăsată fără cardul de energie, deși are venituri sub 2.000 lei de persoană. Cum se explică decizia

Funcționarii din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au lăsat o familie de pensionari din România fără cardul de energie, în ciuda faptului că aceasta îndeplinea toate criteriile necesare. Așa cum relatează ziare.com, procedura de acordare a ajutorului de 1.400 lei pentru încălzire este destinată familiilor ale căror venituri sunt sub 2.000 de persoană.

Familia de pensionari care a rămas fără cardul de energie

Așa cum arată prevederile proiectului, ajutorul de 1.400 lei este destinat familiilor ale căror venituri sunt sub 2.000 de persoană. Se pare că procedurile de acordare a cardului de energie duce la apariția unor anomalii.

Funcționarii din cadrul MIPE au eliminat de pe lista beneficiarilor o familie de pensionari, chiar dacă aceasta se încadra în prevederile Ordonanței Guvernului 166/2022. Potrivit textului, pot beneficia de cardul de energie „pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei”.

Citește și: Card de energie 2023. Ce se întâmplă dacă într-o locuință sunt mai mulți beneficiari

Actul normativ mai arată că „în situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari prevăzuți la alin. (1), se iau în calcul și veniturile acestora. În cazul în care media veniturilor per locuitor/gospodărie este mai mare de 2000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se acordă card de energie”. În cazul unei familii de pensionari din Blaj, s-a luat decizia excluderii din program, în ciuda faptului că venitul mediu net este de 1.961,5 lei.

Familia respectivă, soț și soție, a fost anunțată că nu va mai beneficia de ajutorul de la stat, „ca urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum, deoarece la locul de consum figurează doi colocatari”.

Soțul pensionar depășește ca venit net suma de 2.000 lei, dar așa cum prevede ordonanța, suma pentru întreaga familie este sub cifra menționată. Bărbatul povestește că, după ce a primit înștiințarea, a mers la Serviciul de Asistență Socială Blaj pentru a se lămuri. Concret, pensionarul voia să știe care este pensia care se ia în considerare pentru acordarea cardului: brută sau netă?

Card energie
Card energie

Angajații de la institutul menționat i-au confirmat că primează veniturile nete. Bărbatul relatează că salariații de la Serviciul de Asistență l-au îndrumat să sune la un anumit număr de telefon, dar chiar și așa, nu a reușit să se lămurească. Pensionarul precizează că la adresa declarată locuiesc doar el și soția lui, ambii pensionari.

„După ce am primit înștiințarea care ne informa că urmare a depășirii pragului de venit de 2.000 de lei/loc de consum soția mea (că pe numele ei am făcut cererea) a fost exclusă din lista beneficiarilor eligibili deoarece la locul de consum unde are domiciliul, figurează doi locatari, adică eu și soția, m-am deplasat la Serviciul de Asistență Socială Blaj să mă interesez după care pensie se dă cardul, după cea brută sau cea netă?

Au spus că se iau în considerare veniturile nete, deci sub 2.000 de lei de persoană, 3.915 lei fiind pensiile noastre nete cumulate. Mi-au dat un număr de telefon, unde am și sunat.

Într-un final i-am prins, dar nu au putut să mă lămurească, dar mi-au dat o adresă de mail. Menționez că la adresa sus menționată nu locuiesc decât două persoane, eu și soția, pensionari. Nu știu pe lângă pensie ce se mai ia în calcul? Firme, alte venituri înregistrate la fisc nu avem. Să fie faptul că locuim la casă?”, povestește pensionarul.

Familia de pensionari a reușit să trimită un email la adresa pusă la dispoziție de Poșta Română pentru a clarifica situația. Cu toate acestea, până la ora actuală, oamenii nu au primit niciun răspuns.

Vezi și: Carduri de energie 2023. Vești bune pentru români! Când intră banii pentru tranșa a 2-a