- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiții de aproximativ 3,5 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea termică școlilor și grădinițelor

12 Jan, 22:34 • Cornel Ghimeșan
Primăria Sectorului 3 se pregătește să investească masiv în extinderea și reabilitarea termică a mai multor școli și grădinițe. Bugetul este unul mare, însă din aceste 3,5 milioane de euro o parte va fi direcționată și pentru continuarea unor pasaje din sector.
Investiții de aproximativ 3,5 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea termică școlilor și grădinițelor

Propuneri mărețe în Sectorul 3. Conform declarațiilor făcute de Marius Popescu, şef al Serviciului Investiţii, Lucrări Publice, Primăria își propune să reabiliteze termic 24 de școli și grădinițe și să realizeze extideri la 24 de unități de învățământ. Totodată, se dorește continuarea lucrărilor în pasajele rutiere de pe bulevardul Theodor Pallady, dar și demararea lucrărilor în pasajul de pe bulevardul Mihai Bravu. Aceste rezoluții au fost discutate în contextul dezbaterilor publice pe marginea proiectului de buget al Sectorului 3.

Alte articole: Mai puțin timp pierdut în autobuz! În Capitală vor fi amenajate benzi unice pentru transportul public

„Anul trecut am dat în folosinţă şapte unităţi şcolare la care am făcut extinderi şi la care am făcut creşe şi grădiniţe noi, care în acest moment sunt pline. Investiţiile în infrastructura şcolară vor continua şi anul acesta, prin renovare energetică, prin PNRR.

Noi am aplicat pe PNRR, ca să renovăm energetic foarte multe şcoli. Sunt în jur de 24 de unităţi care vor fi renovate energetic, nu doar termoizolate: panouri fotovoltaice, pompe de căldură, un sistem de încălzire – răcire performant, iluminat performant, izolare termică, înlocuire de radiatoare. Ele sunt deja izolate termic şi sunt eficiente energetic, pentru că în perioada 2014 – 2020 le-am reabilitat pe toate, dar continuăm acest program”, a precizat Marius Popescu.

Acesta a explicat că 24 de unităţi şcolare vor beneficia de extinderi, tot pe fonduri europene. Pe lista unităților de învâțământ apare și  Şcoala nr. 195, unde în prezent se învaţă în trei schimburi şi unde urmează să fie mărit un corp de clădire existent.

„Urmează investiţii mari în infrastructura rutieră. Deja se lucrează la două pasaje rutiere pe bulevardul Theodor Pallady. Urmează să se mai facă un mare pasaj subteran după ce vom avea toate acordurile şi avizele necesare, pe bulevardul Mihai Bravu – este un obiectiv de importanţă extraordinară, pentru că va facilita traseul pe inelul median, astfel încât să se plece de la podul Basarab şi până la Piaţa Sudului, se va merge fluid. Acest pasaj va fi foarte important, iar Primăria Sectorului 3 îl va finanţa integral şi îl va executa foarte repede (…) Noi sperăm ca, după ce avem acordul Primăriei Municipiului Bucureşti, în maxim 12 luni să fie gata”, a spus Popescu.

Primăria Sectorului 3 vrea să facă investiții prin fonduri PNRR

Marius Popescu a adăugat că Primăria Sectorului 3 a depus prin PNRR cereri în valoare de 1,8 miliarde lei pentru reabilitarea termică a blocurilor şi unităţilor de învăţământ. Până în prezent, la nivelul Sectorului 3 au fost reabilitate termic 1.565 de blocuri, din totalul de 2.200.

„Sperăm să obţinem finanţare. Au început să se semneze contractele de finanţare. Sperăm să obţinem finanţare – dacă nu pentru tot, pentru cea mai mare parte, deoarece bugetul local nu îşi permite să investească atâţia bani în acest lucrări”, a spus el.

În cadrul dezbaterii publice, Victor Haralambie Popa, reprezentant al C.S.A.M. Olimpic, a cerut alocarea în bugetul local a unui fond de 10 milioane de lei pentru tineret. El a propus ca aceşti bani să fie folosiţi pentru: funcţionarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, constituirea unor centre de tineret, bugetare participativă, finanţarea unor proiecte iniţiate de către tineri constituiţi în grupuri informale, în asociere cu Consiliul Local.

Investiții majore în Sectorul 3
Investiții majore în Sectorul 3

Pe de altă parte, consilierul local USR Eugen Matei a criticat faptul că locuitorii Sectorului 3 nu au beneficiat în timp util de o prezentare detaliată a proiectului de buget, astfel încât să poată depune amendamente. El a reproşat şi lipsa unei promovări a dezbaterii „în adevăratul sens al cuvântului”.

„Anul acesta s-a publicat în a doua – a treia zi, după Anul Nou, o formă a bugetului care era extrem de lapidară: două pagini de A4 fără nicio detaliere de investiţii, cu invitaţia să se facă dezbatere publică. În anii trecuţi s-au pus listele de investiţii, s-au făcut documente editabile, pentru ca oamenii să aibă o imagine cât se poate de clară. Astăzi, cu câteva ore înainte de dezbatere s-a publicat o listă de investiţii (…). Noi am considerat că dacă în anii trecuţi s-a făcut şi în sistem Webex şi în sistem fizic, era normal – ora 16.00 este totuşi o oră la care majoritate cetăţenilor lucrează – să aibă acces şi în format electronic. (…) Sentimentul meu a fost că a fost un simulacru de dezbatere. Drept dovadă, au venit doar două – trei persoane”, a spus Eugen Matei.

Citește și: Un bucureștean pierde în trafic aproape 4 zile pe an! Capitala este în topul celor mai aglomerate orașe din lume

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult