- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Serviciile secrete au dezvăluit planul lui Putin: Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021. Ce l-a făcut să se re-orienteze către Ucraina

25 Nov, 17:31 • Gabriela Andreescu
Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021, înainte ca Putin să lanseze o invazie la scară largă a Ucrainei, scrie Newsweek cu referire la un e-mail de la un informator FSB, serviciul rus de securitate.
Serviciile secrete au dezvăluit planul lui Putin: Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021. Ce l-a făcut să se re-orienteze către Ucraina

Putin intenționa să atace Japonia în 2021. Planul elaborat de serviciile secrete rusești a fost însă înlocuit cu invadarea Ucrainei, iar toată această intenție a fost dată în vileag.

În august 2021, Kremlinul avea „planuri destul de serioase pentru un conflict militar local cu Japonia” a informat o sursă secretă. Dar, în același timp, conducerea rusă s-a gândit că ar fi mai bine să înceapă cu o invazie a Ucrainei.”Încrederea că va începe o confruntare și chiar un război între țări era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război, până la urmăm nu pot spune”, a scris informatorul.

Un e-mail din 17 martie a fost trimis fondatorului proiectului Gulagu.net, Volodimir Osiecikin, de către un agent cunoscut sub numele de „Vântul Schimbării”, care acum se ascunde în Franța. Potrivit informatorului, nemulțumirea față de războiul de amploare declanșat de Putin în Ucraina crește în cadrul FSB, scrie Newsweek, citat de ziare.com.

Igor Sușko, șeful grupului de cercetare Wind of Change, a transmis scrisoarea jurnaliștilor. Scrisoarea a fost citită ulterior de reprezentantul Bellingcat, Hristo Grozev, care a arătat-o ​​unor ofițeri FSB (unul fost și unul actual), care au spus că nu au nicio îndoială că scrisoarea a fost scrisă de colegul lor.

Citește și: Autostrada Ploiești-Buzău se face cu pași mici! În ce stadiu se află acum lucrările

Mașina de propagandă rusă era pregătită să se pună în mișcare împotriva Japoniei, gata să lipească etichetele de „naziști” și „fasciști” japonezilor.

Serviciile secrete au dezvăluit planul lui Putin: Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021
Serviciile secrete au dezvăluit planul lui Putin: Rusia plănuia să atace Japonia în vara lui 2021

Potrivit informatorului, întreaga geopolitică a Japoniei este centrată în jurul Insulelor Kurile.

„Statutul de țară care a pierdut al Doilea Război Mondial încă împiedică Japonia să organizeze o forță armată oficială sau un serviciu de informații străin. Pentru Țara Soarelui Răsare, recăpătarea Insulelor Kurile ar însemna o revizuire (sau chiar anularea) statutului postbelic” – a spus sursa.

Pentru Moscova, aceste insule sunt probabil principalul atu și argument în negocieri. În august 2021, FSB a desecretizat detalii despre modul în care serviciile speciale japoneze au torturat cetățenii sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui informator de la FSB, departamentului i s-a încredințat sarcina de a conduce o campanie de informare împotriva Japoniei în rândul populației Federației Ruse.

„S-a întâmplat brusc și aproape neașteptat”, a scris informatorul.

Printre datele desecretizate au fost și informații obținute în timpul interogatoriului generalului armatei imperialiste japoneze, Otozo Yamada.

Care erau narativele prin care propaganda rusă încerca să ațâțe spiritele împotriva Japoniei

Pe 16 august, mass-media rusă a explodat literalmente și a început să discute despre documente conform cărora japonezii au efectuat experimente biologice teribile asupra prizonierilor sovietici și i-au tratat în mod inuman pe soldații sovietici.

Detalii despre păduchii de ciumă, care erau folosiți pentru torturarea prizonierilor, erau peste tot. Russia Today s-a alăturat acestei campanii.

Citește și: Simplify învestește peste un milion de euro în digitalizare

Informatorul s-a referit la informații din mass-media pro-Kremlin. În special, pe unul dintre documente, care poartă titlul: „Cum URSS a salvat lumea de războiul biologic pe care îl pregătea Japonia”. Un alt document al propagandiștilor ruși spunea că Japonia se pregătea de război cu URSS.

În august 2021, FSB a publicat date conform cărora Japonia plănuia să folosească o bombă bacteriologică ca să facă populația rusă să creadă că japonezii sunt fasciști.

Campania de informare a fost, însă stopată, iar roțile propagandei au fost re-direcționate către Ucraina.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult