- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ireal! Poșta Română, nevoită să plătească sume istorice pentru impozitul unei clădiri! Valentin Ștefan: „Îmi doresc să scăpăm de această clădire”

06 Feb, 10:46 • Bumbeneci Diana
Poșta Română plătește sume enorme pentru impozitul unei clădiri. Directorul instituției susține că situația este una ieșită de sub control.
Ireal! Poșta Română, nevoită să plătească sume istorice pentru impozitul unei clădiri! Valentin Ștefan: „Îmi doresc să scăpăm de această clădire”

Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, susține că există situații greu de controlat în Poșta Română atunci când vine vorba despre plata impozitelor. Instituția pe care acesta o conduce plătește, pentru sediul din municipiu Oradea, un impozit anual de 1,3 milioane de lei, pentru că imobilul de 14.000 de metri pătrați nu este renovat. Ștefan e de părere că astfel de sedii ar trebui fie vândute, fie predate statului, anunță Digi.

Impozit record pentru o clădire administrată de Poșta Română

„Avem undeva la 1.500 de spații proprietatea companiei. Aici vorbim de spații în mediul urban, clădiri istorice, cum este clădirea Poștei din Timișoara, sau din Oradea, dar vorbim și  de mici locații de 10-20 de metri pătrați în tot ce înseamnă mediul rural din România, multe din ele abandonate de companie din două motive: pe de o parte că au un statut juridic incert și nu putem investi în ele, pe de altă parte pentru că nu e rentabil să investești într-o proprietate care nu produce”, a afirmat Valentin Ștefan.

Ai mai putea citi: Situație alarmantă în București. Sunt 1,7 milioane de locuitori și 1 milion de locuințe. Viceprimarul Capitalei: „Opriți jaful!”

Clădire Poșta Română
Clădire Poșta Română

Întrebat dacă a calculat valoarea totală a spațiilor deținute de Poșta Română acesta a răspuns: „nu m-a interesat acest aspect”

„Avem unele proprietăți pe care știm din start că orice am face nu le putem valorifica comercial și trebuie să le găsim o destinație. Clădirea Poștei din Oradea este o clădire uriașă, undeva la 14.000 de metri pătrați. Nu avem ce să facem cu tot acel spațiu. Costurile ar fi enorme, să investim să o renovăm, ne va fi foarte greu să găsim chiriaș pentru ea, trebuie să găsim o soluție, ne-am dorit, efectivm să o dăm înapoi statului român sau să o vindem”, declară directorul Poștei.

Valentin Ștefan susține că Poșta Română plătește 1.300.000 de lei impozit pentru clădirea Poștei din Oradea. Se pare că noul cuantum al taxei este atât de mare fiindcă imobilul nu este renovat.

„Este o supraimpozitare de 500% pentru că nu avem clădirea renovată. Dacă noi am renova fațada, ne-ar costa peste 10 milioane de lei. Din punct de vedere comercial, eu nu pot să iau această decizie, să arunc 10 milioane de lei, să scot banii în 10 ani, și după aceea că am tot o clădire care nu poate fi valorificată. E pur și simplu o decizie proastă. Îmi doresc să scăpăm de această clădire, dar nici nu îmi doresc nici să nu pun interesul companiei pe primul plan”, adaugă Valentin Ștefan.

Acesta a mai explicat că nu are „un plan” în sensul vânzării clădirii. Cu toate acestea însă, oficialul susține că „ar fi o opțiune”, o altă variantă fiind aceea ca imobilul să fie cedat statului. Valentin Ștefan a mai explicat că proprietatea de pe Calea Victoriei „a trimis la pușcărie doi miniștri” în urmă cu peste un deceniu și să din această cauză în companie există o teamă atunci când vine vorba despre asumarea unor decizii.

„Din păcate, în Poștă există o traumă: trauma lucrurilor făcute ilegal.”, mai spune Valentin Ștefan.

Te mai poate interesa: Un nou moment de glorie pentru Gigi Becali! Ar putea fi afacerea anului 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult