- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Joburile viitorului. Ce domenii vor înregistra o creștere a locurilor de muncă în următorii 5 ani

14 Jan, 13:08 • Fundeanu Madalina
Care vor fi joburile viitorului și ce domenii vor înregistra o creștere a locurilor de muncă în următoarea perioadă. Progresele în domeniul inteligenței artificiale, dar și nevoia unui viitor mai ecologic perturbă locurile de muncă într-o serie de sectoare.
Joburile viitorului. Ce domenii vor înregistra o creștere a locurilor de muncă în următorii 5 ani

Progresele în domeniul inteligenței artificiale, dar și nevoia unui viitor mai ecologic perturbă locurile de muncă într-o serie de sectoare, multe posturi fiind în scădere, în timp ce alte domenii se dezvoltă în permanență, conform informațiilor relatate de Economedia.

Care vor fi joburile viitorului și ce domenii vor înregistra o creștere a locurilor de muncă în următoarea perioadă

Raportul Global Risks Report 2024 al Forumului Economic Mondial a realizat o analiză a aceastei probleme, folosind previziuni bazate pe respondenții la sondaje și statisticile privind piața muncii de la OIM pentru a demonstra care sunt locurile de muncă care vor crește cel mai mult în următorii cinci ani, nu doar în ceea ce privește numărul real de persoane angajate, ci și cu creșterea relativă a locurilor de muncă existente în anumite domenii între anii 2023 și 2027.

Te-ar putea interesa și: Companiile care oferă joburi remote în 2024. Tot mai mulți români își caută un job remote sau cu program flexibil

joburi
joburi

Potrivit acestor previziuni, pentru cei care caută siguranța locului de muncă în viitorul apropiat, formarea pentru a deveni specialist în AI și Machine Learning ar fi o opțiune bună. Raportul WEF precizează că se preconizează că acest loc de muncă va crește cu 40% până în 2027, însumând aproximativ un milion de noi locuri de muncă.

După cum arată graficul stabilit, abilitățile analitice în general vor fi utile, fie că este vorba de un analist de business intelligence, de un analist de securitate a informațiilor sau de un analist de date. Rolurile în domeniul sustenabilității vor fi, de asemenea, importante, ocupația de specialist în sustenabilitate figurând pe locul 2.

Joburile viitorului. Sursă foto: Statista
Joburile viitorului. Sursă foto: Statista

Totuși, în ceea ce privește creșterea absolută, se așteaptă ca operatorii de echipamente agricole, șoferii de camioane grele și de autobuze și profesorii de învățământ profesional să înregistreze cele mai mari creșteri în următorii cinci ani. Pe de altă parte, se estimează că secretarii administrativi și de execuție, precum și funcționarii din domeniul contabilitățiivor înregistra cele mai multe pierderi de locuri de muncă.

Vezi mai multe știri: 2023 pe piața muncii în cifre: 350.000 de joburi noi, 10,2 milioane de aplicări și 500.000 de candidați care au aplicat pentru cel puțin un job