- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii. Regulile prevăzute de Codul Rutier

14 Jul, 20:17 • stefan.vlad
La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii. Pe măsură ce cresc, copiii își doresc foarte mult să stea lângă șofer. Însă, pentru a face astas, există reguli care trebuie respectate, pentru că siguranța celor mici este foarte importantă atunci când se află într-un autovehicul.
La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii. Regulile prevăzute de Codul Rutier

La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii. Ordonanța de urgență nr.195/2002 art. 97 spune că vârsta admisă este de 12 ani, însă, dacă au o înălțime mai mare de 1,50 metri și sunt fixați cu centura de siguranță, aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură, pot ocupa acel loc.

Citește și: Cod rutier 2023. Rămâi pe loc fără permisul de conducere timp de 90 de zile dacă faci asta în trafic. Amenzile ajung la 2900 de lei

La ce vârstă poate sta copilul pe locul din față al mașinii

Cei cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani trebuie să stea, obligatoriu, pe scaunele din spate. Este interzis ca un copil de sub 12 ani să stea pe scaunul din față, chiar dacă este ținut în brațe de un adult, deși unii șoferi ignoră aces lucru. De asemenea, copiii cu înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Și acest lucru este nerespectat de unii conducători auto.

Dacă un copil are sub 1,35 metri, el poate călători cu mașina doar dacă se află într-un scaun special pentru copii. Există mai multe sisteme de siguranță, cum ar fi pernele de înălțare, care țin copilul fixat cu spatele de scaun. Acestea nu sunt obligatorii prin lege, dar dacă alegeți să le folosiți, nu uitați de centură, care este obligatorie.

Dacă există o condiție medicală specială a copilului, atunci el poate fi transportat fără scaun și fără centură, însă doar pe scaunele din spate. Mai mult, pentru copiii care au sub 3 ani, trebuie să existe o dovadă medicală care să fie prezentată în cazul unui control al polițiștilor.

Regulile prevăzute de Codul Rutier

Potrivit Codului Rutier, orice copil care are o înălțime de sub 1,35 metri trebuie să fie transportat doar în autovehicule dotate cu sisteme de siguranță și dacă sunt prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.

Copiii de sub 3 ani trebuie transportați doar în scaune speciale pentru copii. Atenție, înălțătorul pentru copii poate fi folosit doar dacă aceștia au peste 4 ani, sunt mai înalți de 1,35 m și au peste 18 kg.