- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea care aduce restricții de acces pentru mașini în anumite zone urbane! Proiectul legislativ prevede măsuri de „calmare a traficului”. Care sunt orașele aglomerate

12 May, 19:32 • Constantin Cristina
Orașele aglomerate din România vor fi obligate prin noua lege să înființeze benzi unice, pentru decongestionarea traficului. Mașinile vor avea restricții de acces în anumite zone urbane.
Legea care aduce restricții de acces pentru mașini în anumite zone urbane! Proiectul legislativ prevede măsuri de „calmare a traficului”. Care sunt orașele aglomerate

Noul proiect de lege adoptat de Camera Deputaților are în vedere mobilitatea urbană durabilă. Astfel, orașele aglomerate vor înființa benzi unice care ajuta la decongestionarea traficului, iar mașinile vor avea restricții de acces în anumite zone urbane, a informat apix.ro.

Vezi și: Orașul minune! Doar în 20 de minute de acasă la școală sau la spital. Proiectul Guvernului merge la președintele României

Legea care aduce restricții de acces pentru mașini în anumite zone urbane

Legea are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mobilitate în zonele urbane şi rurale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi precum şi creşterea siguranţei rutiere în zonele urbane, prin soluţii digitale şi ecologice de transport.

Cine va beneficia de pe urma acestei inițiative legislative sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii, prin reducerea congestiei la nivelul oraşelor îmbunătăţirea mobilităţii pentru desfăşurarea activităţilor zilnice atât ale locuitorilor, cât şi ale agenţilor economici.

Așadar, mari aglomerări urbane au mai multe obligații: instituirea de benzi unice, extinderea unor zone pietonale, restricţii de acces pentru unele categorii de maşini în anumite zone, asigurarea unui transport public accesibil şi predictibil, construirea de terminale intermodale de călători şi marfă, măsuri de „calmare a traficului” şi alte astfel de proiecte.

De asemenea, și străzile trebuie proiectate cu benzi unice pentru transport, piste pentru bicicliști sau pentru reducerea limitelor de viteză stabilite pentru autovehicule pe anumite sectoare de drum, dar cu obligația de a asigura o „reţea ciclistă completă, cu elemente de umbrire adecvate, suprafeţe netede şi parcare securizată”.

Orașele aglomerate din România

  • municipiul Bacău
  • municipiul Baia Mare
  • municipiul Brașov
  • municipiul Brăila
  • municipiul București
  • municipiul Cluj-Napoca
  • municipiul Constanța
  • municipiul Craiova
  • municipiul Galați
  • municipiul Iași
  • municipiul Pitești
  • municipiul Ploiești
  • municipiul Timișoara
Lege, prevede benzi unice pentru transport
Lege, prevede benzi unice pentru transport

Legea merge spre promulgare, iar începând cu 1 ianuarie 2026, Planul de mobilitate urbană durabilă este obligatoriu pentru toate municipiile din România.

Potrivit proiectului, mobilitatea urbană durabilă reprezintă domeniul care asigură cadrul strategic şi operaţional pentru corelarea dintre planificarea şi dezvoltarea urbană şi transportul de persoane şi de mărfuri la nivelul cartierului, oraşului şi la nivelul teritoriului metropolitan.

„Scopul prezentei legi este de a stabili condiţiile necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient şi incluziv pentru realizarea unor condiţii mai bune de mobilitate în zonele urbane şi rurale, reducerea gazelor cu efect de seră din transporturi şi pentru creşterea siguranţei rutiere în zonele urbane, utilizând soluţii verzi şi digitale”, arată proiectul adoptat miercuri de către deputaţi.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este autoritatea de la nivel central responsabilă cu domeniul mobilităţii urbane durabile, numit în continuare ministerul de resort. În definirea şi implementarea politicii de mobilitate urbană durabilă, ministerul de resort colaborează cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu alte autorităţi şi instituţii publice cu atribuţii conexe”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Instituțiile responsabile cu gestionarea mobilității urbane la nivel local sunt Autorităţile administraţiei publice locale din municipii, oraşe şi comune, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sau zonele metropolitane.

Alte articole: Se schimbă legea pentru maşinile poluante. Ce taxe se vor plăti în Bucureşti şi alte 12 oraşe din România