- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea „păcănelelor” a intrat în vigoare! 28.000 de săli de jocuri de noroc își vor închide ușile până la finalul acestui an

01 May, 12:51 • Fundeanu Madalina
Guvernul curăță toate sălile de jocuri de noroc din localitățile mici. Legea „păcănelelor” a intrat în vigoare.
Legea „păcănelelor” a intrat în vigoare! 28.000 de săli de jocuri de noroc își vor închide ușile până la finalul acestui an

Legea prin care sunt interzise păcănelele în localităţile mici cu mai puțin de 15.000 de locuitori, a intrat în vigoare la data de 29 aprilie 2024 și a început să fie aplicată, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, conform Antena 3 CNN.

Adoptarea acestei legi face parte dintre angajamentele PSD de a proteja românii de efectele dăunătoare ale jocurilor de noroc, prin reglementarea strictă a acestei industrii. Prin modificarea legislației și prin creșterea amenzilor, PSD promite că legea va fi aplicată fără întârziere, iar cei care nu o respectă își vor pierde licențele.

28.000 de săli de jocuri de noroc își vor închide ușile până la finalul lui 2024

Au fost deja constituite echipe mixte care vor merge în control pentru a observa dacă legea este respectată, transmite Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN). Firmele care s-au autorizat treptat nu vor mai putea opera în unitățile administrativ teritoriale sub 15.000 de locuitori, acestea fiind obligate să închidă activitatea sau să se relocheze, conform prevederilor legale.

Potrivit ONJN, în următoarele 2 luni se vor închide minim 4.000 – 5.000 de firme, iar până la finalul anului acesta numărul lor va ajunge la 28.000 de operatori de jocuri de noroc în orașele și comunele care au mai puțin de 15.000 de locuitori. Acest lucru înseamnă că este posibil să dispară de pe piață în jur de o treime dintre firmele care asigură jocuri de noroc.

Ai mai putea citi: Schimbare majoră pentru firmele din România. Marcel Ciolacu: „Aprobăm o ordonanță de urgență, preluând observațiile mediului privat”

Legea păcănelelor
Legea păcănelelor

PSD scoate păcănelele din peste 90% din localitățile din România

„Legea păcănelelor” interzice prestarea, în mod direct sau indirect, a activităților de jocuri de noroc (inclusiv cele de tip slot-machine) în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Mai precis, în peste 90% din localitățile din România, aceste aparate vor dispărea complet.

Conform noilor reguli, este obligatorie crearea şi menţinerea la zi a unui registru public de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) cu toți operatorii licenţiaţi/autorizaţipentru a desfăşura activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Acesta va fi accesibil online şi actualizat minim o dată pe zi.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că social-democrații vor veni cu reguli stricte și pentru restul de 10% din localități, într-un efect de a preveni efectele nocive ale dependenței de jocurile de noroc.

„Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Toți cei care nu-și mută urgent apăratele rămân fără licență conform unui anunț transmis deja de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Nu va exista nicio întârziere. Vrem să curățăm rapid de păcănele 90% din localitățile țării. Urmând să facem regulile pentru cele 10% rămase în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu.

Abaterea de la lege se pedepsește cu amenzi uriașe de la 100.000 la 200.000 lei, confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională și chiar anularea licenței de activitate, chiar și în alte locații unde activează firma. Legea reduce, de asemenea, dimensiunile permise pentru reclamele stradale la jocuri de noroc.

Vezi și: Cazul șocant al unui poștaș din București! A furat peste 140.000 de lei din banii de pensii și a folosit 90.000 de lei la jocuri de noroc!