- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră pentru firmele din România. Marcel Ciolacu: „Aprobăm o ordonanță de urgență, preluând observațiile mediului privat”

30 Apr, 12:41 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu anunță adoptarea unei OUG extrem de importante pentru firmele din România.
Schimbare majoră pentru firmele din România. Marcel Ciolacu: „Aprobăm o ordonanță de urgență, preluând observațiile mediului privat”

Premierul Marcel Ciolacu confirmă schimbările pentru firme. Șeful Guvernului explicat că va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se va institui obligația firmelor de a transmite factura electronică în sistemul RO-eFactura.

Marcel Ciolacu anunță noi vești pentru firmele din România

„În domeniul fiscal, aprobăm o ordonanță de urgență, preluând observațiile mediului privat de a optimiza funcționarea sistemului RO-eTransport și corelăm și normele de aplicare a Codului Fiscal cu obligația firmelor de a transmite factura electronică prin sistemul RO-eFactura. Sunt convins că aplicarea noilor prevederi va însemna un plus tot mai însemnat la veniturile bugetului. Deja avem o creștere cu 19% a veniturilor în primul trimestru.”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Declarațiile integrale:

„Încep cu anunțul că suntem în grafic astfel încât toate pensiile să fie achitate, cum am promis, înainte de Paște. Îi asigur pe români că rămânem la fel de de hotărâți și cu privire la plata pensiilor recalcuate în septembrie. Știu și sunt ferm convins că vor mai fi până atunci zeci de știri că nu sunt banii necesari. Însă datele din primul trimestru arată clar: avem o majorare a încasărilor din contribuțiile sociale cu peste 22%! Acesta este efectul creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor. Vom asigura plata integrală a pensiilor recalculate, banii, de altfel, sunt deja prinși în buget pentru întreg capitolul de pensii!

În domeniul fiscal, aprobăm o Ordonanță de Urgență preluând observațiile mediului privat de a optimiza funcționarea Sistemului RO e-Transport și corelăm și normele de aplicare a Codului fiscal cu obligația firmelor de a transmite factura electronică prin sistemul RO e-Factura. Sunt convins că aplicarea noilor prevederi va însemna un plus tot mai însemnat la veniturile bugetului. Deja avem o creștere cu 19% a veniturilor în primul trimestru.

Azi suplimentăm și finanțarea Programului național ”Masă sănătoasă” cu aproape 100 de milioane de lei. Astfel, fondurile totale alocate în 2024 acestui program de combatere a abandonului școlar depășesc 1,1 miliarde de lei. De o masă sănătoasă în școli vor beneficia  circa 460.000 de copii.

Discutăm azi despre tehnologiile avansate. Regândim activitatea Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială din subordinea Academiei Române. România, după cum bine știți, are un potential uriaș în domeniul IT și putem face din inteligența artificială un suport al modernizării statului.

Avem și două proiecte majore în domeniul sportului prin care onorăm doi mari sportivi ai țării și aș dori pe această cale să îi mulțumesc lui Gică Popescu, cu care m-am sfătuit în această privință. Primul este stadionul ce poartă numele marelui nostru fotbalist „Gheorghe Hagi”, la Constanța. Este un proiect  de aproape 100 de milioane de euro, cu 18.000 de locuri. Al doilea este stadionul numit ”Nicolae Dobrin”, în cinstea acestui fotbalist român de excepție. Stadionul din Pitești va costa circa 75 de milioane de euro și va avea 15.200 de locuri.

În fine, vreau să anunț că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență, conform unui anunț transmis deja de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Nu va exista nicio întârziere, vrem să curățăm rapid de păcănele 90% dintre localitățile țării, urmând să facem regulile pentru cele 10% rămase în acest moment”, a transmis Marcel Ciolacu.

Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Vezi și: Ieșire la pensie mai devreme pentru o categorie de români. Simona Bucura Oprescu: „Reducerea vârstei este de 10 sau de 20 de ani!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult