- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea pensiilor aduce 7 noutăți după ce aceasta a fost aprobată de Guvern!

09 Nov, 23:25 • Oprea Alina
Proiectul de lege a fost adoptat în decursul zilei de joi, 9 noiembrie 2023, de către Guvern. Acesta prevede sistemul public de pensii, majorarea acestora pentru milioane de români, începând cu data de 1 ianuarie 2024!
Legea pensiilor aduce 7 noutăți după ce aceasta a fost aprobată de Guvern!

În decursul zilei de joi a avut loc o ședință în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de lege cu privire la sistemul public de pensii. Cei 4,7 milioane de beneficiari vor avea pensiile recalculate după o nouă formulă, ce le va oferi o majorare de aproximativ 13,8%, însemnând o creșetere majoră. De asemenea, acesta se aplică odată cu data de 1 ianuarie 2024, iar în luna septembrie a anului viitor, va avea loc o nouă recalculacre care vizează, din nou, majorarea pensiilor.

Vezi mai multe despre: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a tras semnal de alarmă. România nu are fonduri suficiente pentru Noua Lege a Pensiilor!

Care sunt cele 7 noutăți ale proiectului de lege?

Noutăți după Proiectul de Lege!
Noutăți după Proiectul de Lege!

Sunt prevăzute noutăți odată cu acest proiect de lege, așa cum comunică Executivul.

  1. Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).
  2. Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
  3. În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
  4. Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
  5. De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
  6. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.
  7. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă; potrivit celor comunicate de știripesurse.ro.

Această lege mai prevede următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș. Acest proiect de lege va fi transmis către dezbatere Parlamentului.

Vezi mai multe despre: Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PIB, anunţul făcut de Marcel Ciolacu