- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PENSII 2024. Românii care vor primi doar 8 lei pe zi în plus din ianuarie 2024: „Pensionarii pierd”

05 Dec, 12:24 • Bocioacă Bianca
PENSII 2024. Majorările pensiilor și salariilor minime sunt insuficiente pentru a acoperi scumpirile de anul trecut, procentul cu care au crescut acestea fiind mai mic decât cel al inflației din 2022.
PENSII 2024. Românii care vor primi doar 8 lei pe zi în plus din ianuarie 2024: „Pensionarii pierd”

PENSII 2024. Analiștii avertizează că majorările pensiilor și salariilor minime sunt insuficiente pentru a acoperi scumpirile efectuate anul acesta. În plus, Guvernul elimină ajutoarele pentru energie, iar majorarea alocațiilor cu rata inflației ar aduce în plus copiilor doar 1 leu pe zi.

Citește și: Mulţi români nu-şi mai permit să ţină Postul Crăciunului. Scumpirile fac din tradiţia strămoşească un lux

Pensii 2024. Cum vor fi indexate pensiile

De anul viitor, mai multe ajutoare vor fi eliminate. De exemplu, nu vor mai fi acordate vouchere pentru energie, acel ajutor de 1.400 de leoi pentru facturi. Cu toate astea, se acordă bani pentru pensii. În luna ianuarie 2024, pensiile ar trebui să fie indexate la rata inflației. La o pensie de 1.785 de lei, majorarea de 13,8% înseamnă o pensie majorată de 2.031 de lei, cu 246 de lei în plus.

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”, a declarat Cristian Păun, analist economic, pentru antena3.ro.

Citește și: 2024 aduce noi scumpiri pe plan imobiliar! Cu 5.000 de euro mai mult pentru locuințele noi, raportat la creșterea TVA-ului

Și alocațiile ar urma să fie indexate cu rata inflației, majorare care ar aduce doar un leu în plus pe zi copiilor. salriul minim ar putea rămâne la același nivel. Salariul minim net a crescut în luna octombrie cu 181 de lei.

„181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit sursei citate.

Mai mult, veștile pentru anul viitor nu sunt îmbucurătoare nici în ceea ce privește scumpirile.

„Prețuirile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult”, a precizat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

Aproximativ 1,5 milioane de români trăeisc din salariul minim pe economie.