- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea pensiilor speciale, aprobată în comisii la Senat: Nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale şi se introduce un impozit de 15%

28 Mar, 15:58 • Andrei Alina
Vot cu scandal în comisii la Senat pe legea pensiilor speciale. Senatorii din comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale.
Legea pensiilor speciale, aprobată în comisii la Senat: Nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale şi se introduce un impozit de 15%

Legea pensiilor speciale a fost aprobată cu scandal în comisii la Senat. Au fost admise și respinse mai multe amendamente. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Citește și: Veste devastatoare pentru pensionarii de lux. Câţi bani pierd după tăierea pensiilor speciale

Dezbaterea în comisii a fost aprinsă, reprezentanţii USR acuzând Puterea că nu i-au lăsat să îşi prezinte punctul de vedere pe lege.

”Vă înţeleg poziţia extrem de ingrat, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernul, este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR)  în cadrul dezbaterii din comisiile reunite, potrivit news.ro.

Senatorul USR a acuzat PNL și PSD că îşi bate joc de pensionarii României şi a acuzat că nu există niciun impact bugetar al legii, câţi bani vor economisi.

”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are lacune îngrozitoare.
Citește și: Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale
Senatorul Virgil Guran (PNL) a arătat, la rândul lui, că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”. ”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specialăe interpretată de USR, că la USR totul e special”, a spus Guran.

”Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie ste de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensiel specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai completat liberalul.