- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legile Educației au fost aprobate de Senat odată cu greva declanșată de profesori. Proiectul merge mai departe pentru promulgare

22 May, 21:48 • Constantin Cristina
Legile Educației au trecut de Parlament, iar acum merg spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul de lege a trecut cu 79 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”.
Legile Educației au fost aprobate de Senat odată cu greva declanșată de profesori. Proiectul merge mai departe pentru promulgare

Prima zi de grevă a profesorilor a început, iar odată cu prima zi, Legile Educației au fost adoptate în Senat, ulterior mergând spre președinte pentru promulgare, a transmis digi24.ro.

Vezi și: Calendarul legii salarizării este gata! Marius Budăi anunță vestea zilei pentru profesorii aflați în grevă

Legile Educației au fost aprobate de Senat odată cu greva declanșată de profesori

Senatul a adoptat, luni, Legile Educației cu 79 voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. Acest proiect prevede învățământul superior. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în plen că legea învățământului superior, parte a pachetului de legi „România Educată”, vine în completarea legii învățământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare „coerentă şi predictibilă a procesului educațional”.

„Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică.

Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a precizat Deca după adoptarea proiectului.

Legile Educației, adoptate de Senat
Legile Educației, adoptate de Senat

Potrivit ei, un alt obiectiv important este integrarea tinerilor pe piața muncii.

„Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene. Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri prin care sprijinim cadrele didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ea a prezentat, totodată, câteva dintre aceste măsuri de sprijin pentru cadrele didactice.

„Universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă cu încadrare în bugetul aprobat. Participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică.

Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează pot primi, în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază. Comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat cu cei mai mulţi membri, iar angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit”, a punctat Deca.

Legile Educației includ și măsuri mai stricte cu privire la întărirea eticii în mediul academic, fiind bazate pe două componente importante.

„Orice persoană va putea formula observaţii cu privire la potenţiala existenţă a unor abateri de la standardele legii, înainte ca teza să fie susţinută, prevenind astfel orice suspiciune cu privire la originalitatea sa după acordarea titlului”, a subliniat ministrul Deca.

Alte articole: Greva profesorilor nu este în zadar! Ministerul Educației acordă măriri salariale unor categorii de profesori