- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendarul legii salarizării este gata! Marius Budăi anunță vestea zilei pentru profesorii aflați în grevă

22 May, 17:05 • Constantin Cristina
Greva profesorilor nu este în zadar! Marius Budăi anunță calendarul legii salarizării. De când se vor aplica prevederile legii.
Calendarul legii salarizării este gata! Marius Budăi anunță vestea zilei pentru profesorii aflați în grevă

Marius Budăi a anunțat calendarul legii salarizării, după mai multe discuții cu sindicatele din învățământ, a precizat ziare.com.

Citește și: Sindicatele din învățământ anunță cât va ține greva. Ce se va întâmpla cu elevii

Calendarul legii salarizării este gata! Marius Budăi anunță vestea zilei pentru profesorii aflați în grevă

Liderii coaliției au stabilit că până pe 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială și proiectul de lege, iar în perioada 15 iulie-31 august să aibă loc dezbateri cu toate sindicatele din Educație, ulterior urmând depunerea proiectului în Parlament, șa 1 septembrie.

Marius Budăi
Marius Budăi

 

El a precizat că acest „calendar a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că sunt determinați să rezolve problemele”.

Ministrul a spus într-o conferință de presă la Palatul Victoria că pe legea salarizării s-a decis ieri de liderii coaliției un calendar, în urma negocierilor cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

„Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4. Însă, noi nu suntem nici cu cererea doi încheiată, urmează cererea 3 şi apoi cererea 4, însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: Până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata, în perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secretat, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a spus ministrul Marius Budăi.

Astăzi, 22 mai 2023, este prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România. Sindicatele au anunțat declanșarea grevei săptămâna trecută și au avut două runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului, însă nu s-a ajuns la un acord. În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura și personalul nedidactic din școli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment și în învățământul superior. Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învățământul românesc, din ultimii 30 de ani, celelalte desfășurându-se pe parcursul a 5 săptămâni și 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educație.

Alte articole: Grevă în învățământ, ziua 1. Sindicatele cer românilor să își țină copiii acasă!