- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legumicultorii solicită urgent ajutorul Ministerului Agriculturii! Cum s-ar putea dubla producția de legume

17 Jan, 21:41 • Bumbeneci Diana
Clima reprezintă un motiv de îngrijorare pentru legumicultorii din România. Din acest motiv, aceștia cer ajutorul Ministerului Agriculturii!
Legumicultorii solicită urgent ajutorul Ministerului Agriculturii! Cum s-ar putea dubla producția de legume

În situația în care clima este din ce în ce mai nesigură, România are soluția salvatoare și deține un potențial semnificativ atunci când vine vorba despre producția de legume. Despre acest lucru a vorbit inginerul Florin Ciocan, unul dintre legumicultorii reprezentativi ai bazinului legumicol Matca, din județul Galați, anunță AgroTV.

Mai mult ajutor din partea ministerului Agriculturii

Citește și: Parteneriat strategic România-Japonia. Klaus Iohannis anunță o reușită majoră în 2023

În emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, acesta a oferit detaliile obținute în urma unei conversații pe care a avut-o cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Oficialul susține că există șanse pentru a pune bazele unui nou program de investiții în legumicultură.

”Chiar am avut o întrevedere cu domnul ministrul Daea și i-am spus așa: domnule ministru, știți ce ne trebuie nouă la Matca, ca să ne dublăm producția? Nu ne trebuie sere moderne care costă foarte mulți bani, ci ne trebuie doar niște solarii cu aerisire pe sus și cu sistem de centrală în ele. Acestea ar dubla din prima producția. Vara avem călduri foarte mari în solarii și avem o pierdere foarte mare la înflorire, la fructificare. Dacă am avea acele solarii cu aerisire pe sus, am avea producție dublă față de cât scoatem acum.

Trebuie să ne schimbăm sistemul de solarii, pur și simplu. Nu ne trebuie altceva. (…) Chiar spunea domnul ministru că poate găsim o soluție cumva, pentru a face un program. Cu fonduri europene nu o să putem, pentru că sunt condiții foarte stricte și am avut legumicultori care au încercat și au dat faliment. Noi am vrea printr-un sistem bancar, cu credite, deci tot noi le-am da banii înapoi, iar producătorii români ar câștiga foarte mult. Vă spun sincer că am da și dobânzi bunișoare către băncile respective”, a precizat ing. Florin Ciocan pentru AGRO TV.

În situația în care statul va identifica rapid soluțiile astfel încât să implementeze un astfel de proiect, bazinul legumicol Matca are șanse extrem de mari să devină una dintre cele mai mari forțe din spațiul european, depășind zone renumite în producția de legume din alte țări, susține fermierul.

„Gândiți-vă că am putea să depășim Almeria din Spania, care nu este un bazin legumicol micuț. La forța noastră și la cum se muncește în comuna Matca, ar ieși un lucru foarte bun. (…) Ar trebui un program pe 7 ani, în care să ne lase în pace în primii 2 ani, ca să ne revenim, iar în următorii 5 ani am putea plăti creditul cu tot cu dobândă. (…).

Așa s-a întâmplat și în Almeria, de fapt. Cineva, o bancă, a văzut potențialul și a început să crediteze acei producători; de aceea Almeria a ajuns acolo unde este astăzi, fiind unul dintre cel mai mari bazine legumicole din Europa”, a mai subliniat Florin Ciocan.

Te mai poate interesa și: Greta Thunberg, față în față cu abordarea față de criza climatică. Cum i-a schimbat viața sindromul Asperger

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult