La această vârstă venerabilă, Leon Dănăilă se simte bine și este în formă, așa cum a fost întreaga viață. A avut mare grijă la alimentație, nu a făcut niciodată excese și a făcut cât de multă mișcare ia permis timpul.
După absolvirea Facultății de Medicină din Iași, și-a dedicat viața neurochirurgiei, devenind unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România și Europa de Est. Cariera sa a fost caracterizată de o căutare continuă a excelenței și de dorința de a perfecționa tehnicile chirurgicale pentru a salva vieți.
Un moment important în cariera sa a fost obținerea unei burse Fulbright în America, la New York, unde a descoperit tehnica microchirurgicală. Această tehnică, ce utiliza microscopul operator pentru a ilumina și mări câmpul operator, i-a permis să efectueze operații cu o precizie mai mare și mai puțin traumatizante pentru pacienți. Revenit în țară cu o nouă perspectivă asupra neurochirurgiei, reputatul profesor a introdus tehnica microchirurgicală, reușind să reducă semnificativ mortalitatea operatorie și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.
Reputatul profesor a avut întotdeauna un stil de viață exemplar. S-a trezit și s-a culcat devreme, a citit mult, a mâncat echilibrat și a făcut cât de multî mișcare i-a permis timpul.
„Eu mă scol foarte devreme, pe la 3.00, cam în fiecare zi; citesc dimineața, când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am neapărat restricții. Nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare, dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime.
Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult, pentru că nu se mai produce mielinizarea, și apar disfuncții cerebrale. Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce, dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele, legumele sunt foarte bune”, a spus Leon Dănăilă, în podcastul „Fain și Simplu”.
Neurochirurgul susține că unul dintre cele mai importante lucruri este să avem un creier sănătos.
„La vârsta mea, un om a atins pragul înțelepciunii maxime, cu condiția să fie sănătos mintal. Având în vedere cariera mea și faptul că sunt încă activ în profesia mea de medic neurochirurg, vă spun cu certitudine că sunt cât se poate de sănătos”, spunea acesta pe Facebook în urmă cu ceva timp.
Citeste si Cum să faci cele mai bune ouă prăjite fără ulei. Trucul care nu le lasă să se lipească de tigaie
Pentru a avea o sănătate optimă, reputatul neurochirurg spune că nu este necesar să renunțăm la micile plăceri alimentare, nici să refuzăm să mai socializăm de teamă că am putea să fim tentați să mâncăm alimente neprietenoase cu sănătatea. Secretul este echilibrul, spune medicul.
„Se pot consuma 40 ml de alcool pe zi și până la 150 ml de vin roșu, asta s-a constatat. Nu trebuie să consumi cafea multă, până la 3 ceșcuțe pe zi, nu căni din alea mari, dar cafeaua e bună. Ciocolata este și ea benefică, doar până la 20-30 de grame pe zi de ciocolată. Așa că viața cu regim nu e viață în care să te rupi de societate, să nu guști nimic și să devii un pustnic, nu este o viață care se poate duce în condiții optime”, a explica el în podcastul menționat anterior.
„Despre carne se spune că, dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade în raport cu cantitatea de carne pe care individul o consumă. Cu toate astea, trebuie să spun că nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate”, a mărturisit profesorul Leon Dănăilă în cartea „Secretul longevității creierului”.