- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

10 May, 14:53 • Bumbeneci Diana
Mai multe obiecte care au aparținut familiei Ceaușescu vor fi scoase la licitație. Evenimentul are loc la Artmark.
Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

Mai bine de 30 de obiecte istorice celebre care au aparținut familiei Ceaușescu. Acum, acestea sunt scoase la licitație săptămâna viitoare, vineri, 19 mai, într-o Licitație de Artă și Istorie la Artmark. Printre acestea se numără și teza de doctorat semnată de Elena Ceaușescu, dar și șapca lui Nicolae Ceaușescu.

Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

De numele Elenei Ceaușescu, în licitație, este legată teza de doctorat în chimie (având ca temă „Polimerizarea izoprenului”), urmare a căreia Elena Ceaușescu obține titlul de doctor.

Piesa are prețul de pornire de 300 de euro și face parte din mica serie de 3 exemplare dactilografiate, originale, a cărei realizare era obligatorie potrivit regulamentelor în vigoare în epocă. Doctoratul în chimie al Elenei Ceaușescu a trezit controverse și zvonuri, înăbușite rapid de mijloacele de forță ale regimului. Teza de doctorat îi deschidea Elenei Ceaușescu un lung drum al unei așa-zise consacrări științifice – director al Institutului de Cercetări Chimice din București, dar și membru al Academiei Române.

O piesă istorică ce apare în fotografiile de epocă este șapca bărbătească din bumbac, ce i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Prețul de pornire al accesoriului vestimentar este de 600 de euro, fiind însoțit de certificatul R.A.P.P.S. eliberat la data vânzării acesteia prin licitațiile din anii 1991-1993.

În reședința familiei Ceaușescu s-a aflat și arborat și steagul PCR din mătase, de asemenea însoțit de certificatul R.A.P.P.S., care, în licitația din 19 mai, are prețul de pornire de 500 de euro. Șapca bărbătească din bumbac, ce i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu.În cadrul evenimentului din 19 mai se va scoate la licitație și o inedită sticlă de colecție de Vodkă „Ceaușescu”. Băutura, în tiraj limitat la începutul anilor ’90, are un preț de pornire de doar 35 de euro și este intactă.

Vezi și: ANAF a vândut apartamentul lui Giovanni Becali. Licitația finală a ajuns la dublu față de prețul de start al licitației

Licitație Vodka Ceaușescu
Licitație Vodka Ceaușescu

De remarcat că, în ultimii ani, exemplare similare din micul tiraj au ajuns la vânzare în piață pentru prețuri de câteva mii de euro. Dintr-un registru asemănător este barul în formă de glob pământesc cu lampă, sculptat în lemn, decorat cu hartă a României, făcut cadou de filiala P.C.R. Bihor lui Nicolae Ceaușescu și are un preț de pornire de 200 de euro. Între alte piese deosebite din licitație se numără și o inedită fotografie care îl ilustrează pe Nicolae Ceaușescu în mină, împingând un furgonet, și alte 22 de fotografii care îl ilustrează pe Nicolae Ceaușescu după cutremurul din 1977.

Piesele care au aparținut familiei Ceaușescu, alături de alte 300 de obiecte istorice care recreează istoria României de la monarhie la comunism, pot fi vizionate în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță până pe 19 mai. „Un secol de istorie – de la monarhie la comunism. Licitație de Artă și Istorie” va avea loc în format Timed Online Auction, ce presupune desfășurarea evenimentului de licitație exclusiv online.

Ai mai putea citi: Poșta Română scoate la licitație sute de mașini! Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru un autoturism

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult