- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ligia Deca anunță o nouă schimbare majoră în sistemul de învățământ! „După adoptarea legilor educației, vom reface programele”

01 Mar, 16:24 • Bumbeneci Diana
Ligia Deca susține în totalitate o adevărată reformă a învățământului din România. Ministrul Educației consideră că este nevoie de schimbarea legilor, mai ales atunci când vine vorba despre învățământul liceal.
Ligia Deca anunță o nouă schimbare majoră în sistemul de învățământ! „După adoptarea legilor educației, vom reface programele”

Ministrul Educației, Ligia Deca, este de părere că legile din învățământ trebuie să se schimbe cât mai rapid. Reprezentantul de la Ministerul Educației susține că imediat după adoptarea legilor educației, se vor reface toate programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o „restanță de multă vreme”.

Ligia Deca vrea tot mai multe schimbări

Ligia Deca spune că va modifica programele, cu prioritate cele pentru liceu.

Acesta este obiectivul, imediat după adoptarea cadrului legislativ, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme, trebuie să refacem programele în funcție de noua filosofie de proiectare curiculară, ne dorim ca ele să fie mult mai flexibile, să existe o paletă de opționalitate mai mare pentru fiecare elev.

În același timp să se poată plia mai bine pe opțiunea de mai târziu a elevului de liceu, adică pentru cei care vor să meargă pe o anumită filieră de învățământ superior să poată opta pentru materiile necesare, spre finalul liceului și de asemenea, cred că trebuie să și aerisim un pic programele, ele să fie mai axate pe competențele cheie pe care dorim să le vedem la absolvenții de liceu (…).

Ligia Deca
Ligia Deca

Deja, am început un proces în cadrul ministerului, imediat ce legile vor fi adoptate, vom putea să punem în dezbatere publică și întâi planurile cadru și apoi programele pentru disciplinele de liceu”, afirmă Ligia Deca.

Vezi și: În ce constă proba la matematică la Bacalaureatul din 2023. Ligia Deca anunță schimbări

Oficialul a mai explicat, tot în acest context, că nu poate fi pus în practică noul sistem de evaluare, până când nu vor exista planuri cadru și niște programe de liceu care să susțină acest sistem de evaluare.

„De aceea, este absolut firesc ca în momentul în care legile sunt adoptate și noile planuri cadru trebuie să fie puse în dezbatere publică și agreate. Nu pot să vorbesc pentru trecut, dar pot să vă promit că este o preocupare a mea și este unadintre prioritățile pe care eu mi le asum”, încheie ministrul Educației.

Citește și: VIDEO. Decizie oficială a Ministerului Educației! Anumiți profesori pierd dreptul de predare la clasă! Ligia Deca: „Există sancțiuni în lege. Ne dorim să întărim responsabilitatea și capacitatea”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult