Limonada se numără printre cele mai consumate băuturi pe timpul verii, indiferent că este făcută acasă sau savurată la restaurant. Această răcoritoare a crescut în popularitate datorită multiplelor arome: mango, piersici, căpșuni, cireșe, pepene verde, ananas, măr sau cireșe.
Însă, puțini știu că există o limonadă algeriană numită mazagran, aceasta fiind o combinație de cafea tare și citrice. În loc să se folosească doar ingredientele naturale precum suc de lămâie, zahăr și apă, mazagran este mai îndrăzneață, dar și puțin acrișoară, datorită cafelei adăugate. Odată ce o veți încerca, veți înțelege de ce această rețetă este servită și astăzi.
Rădăcinile Mazagran pot fi observate în Algeria, însă este populară și în Portugalia, Austria, Spania sau Franța. Unii o numesc „cafeaua cu gheață originală”. Aceasta este excelentă pentru revigorare și poate satisface, în același timp, pofta de limonadă și o băutură cu cafea. Aceasta se prepară rapid, fără a fi nevoie de ingrediente greu de găsit, notează Jurnalul.
Mazagran este o băutură rece amestecată, de obicei din cafea tare, suc de lămâie, zahăr și apă rece. Aceasta a fost inventată în Algeria, în anul 1840, când soldații francezi au ocupat orașul de coastă Mostaganem, construrind o fortăreață numită Mazagran. Pentru a combate căldura nord-africană, soldații se răcoriau bând cafea cu apă rece ca gheața, în loc de lapte. În timp, au fost adăugate suc de lămâie, sirop îndulcit sau băuturi spirtoase precum rom și coniac.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/08/mazagran-1024x576.jpg)
Când trupele s-au întors acasă, în Franța, căutau această băutură, începând să o ceară în cafenelele locale. Băuturile au devenit populare, iar francezii au început să le servească în pahare „mazagran”, care sunt înalte și înguste, precum ceștile tradiționale de cafea din ceramică folosite în Algeria.
În funcție de locul în care consumi această băutură, se poate adăuga alcool, mentă sau felii de lămâie.
Pentru a prepara această băutură, într-un pahar înalt se combină 1/4 cană din cafeaua rece cu 1/4 cană de suc de lămâie, două linguri de zahăr sau sirop simplu. Se amestecă până se dizolvă complet, apoi se ajustează aciditatea sau dulceața după propriul gust. Se adaugă gheața și se decorează cu felii de lămâie.
Pentru a prepara o băutură spumoasă, în stil franțuzesc, se folosește apă minerală.
Citește și: Cum se prepară limonada braziliană, băutura verii în 2025. Este extrem de populară pentru gustul său unic