- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lista proiectelor pe care România le pierde din PNRR.

12 Sep, 14:26 • Bumbeneci Diana
România a avut destul de multe proiecte pierdute din PNRR. Lucrările vor fi făcute cu dobânzi colosale, însă nimeni nu vorbește despre această situație care va marca viitorul economic al țării.
Lista proiectelor pe care România le pierde din PNRR.

România pierde sute de milioane de euro din PNRR,, iar proiectele nu mai sunt ca la debutul Planului Național de Redresare și Reziliență. Atunci când vine vorba despre cele mai mari pierderi, vorbim de proiecte ratate în Sănătate şi în Educaţie.

Statul a pierdut miliarde de la UE pentru şase spitale, şcoli sau reţele de gaze. Proiectele merg înainte, dar cu bani împrumutaţi, cu dobânzi-record.

Ministrul Sănătății a explicat, în acest context, că statul nu va renunța la aceste spitale și secţii noi. Alexandru Rafila a spus că o parte dintre acestea vor fi făcute cu bani de la Banca Europeană de Investiții.

În afară de cele şase spitale, şi peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern.

În plus, şi jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță oficial cine sunt românii care pierd voucherele de vacanță. „Am așteptat şi am vorbit despre aşa-spusa austeritate”

Pierdem şi 270 de milioane de euro pentru împăduriri, deci, potrivit calculelor Antena3 CNN, România pierde o suprafaţă de pădure egală cu de aproape patru ori (3,8 ori) suprafaţa Capitalei.

PNRR
PNRR

Ce pierde România din PNRR

– şase spitale (Buftea, Constanța, Arad, Brașov, Alba Iulia, Dimitrie Gerota): 740 milioane euro

– rețele gaze Oltenia: 400 milioane euro

– împădurire: 270 milioane euro (de aproape patru ori suprafața Capitalei, 90.000 de hectare de pădure nouă)

– piste biciclete: 180 milioane euro

– puncte de încărcare mașini electrice autostrăzi: 95 milioane euro

– peste 2.000 de școli pierd dotarea laboratoarelor de informatică sau pentru reducerea abandonului școlar

– 1.800 de laboratoare scoase din proiect

– 1.600 de microbuze școlare

– 330 de școli cu risc de abandon școlar scoase din proiect

– peste 30.000 metri pătrați pentru renovare

Ce a adăugat România în PNRR

– „Casa pentru eficiența energetică” – instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării: 534 milioane euro.

Vezi și: Noile măsuri de austeritate, la un pas de a fi trimise în Parlament. Analiștii fiscali avertizează că mediul de afaceri va fi extrem de afectat

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult