- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

LIVE. Marcel Ciolacu, primele declarații oficiale privind alegerile 2024 și deciziile Guvernului privind pensiile și salariile românilor

28 Feb, 21:02 • Bumbeneci Diana
Premierul Marcel Ciolacu a ieșit public cu noi informații de mare interes pentru români. Ce urmează la alegerile anului 2024? Cine îi va lua locul lui Iohannis și ce se întâmplă cu veniturile angajaților și pensionarilor? Declarații oficiale:
LIVE. Marcel Ciolacu, primele declarații oficiale privind alegerile 2024 și deciziile Guvernului privind pensiile și salariile românilor

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la România TV, a vorbit LIVE despre cele mai arzătoare momente ce se apropie pe scena politică din România, dar și despre situația economică în care se află românii, având în vedere că astăzi s-au aprobat, în ședință de Guvern, normele de aplicare a legii pensiilor, precum și o serie de investiții privind IMM-urile și spitalele din țară.

Marcel Ciolacu, despre anul care va marca viața milioanelor de români

Cât despre evenimentele marcante de pe scena politică, alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în data de 9 iunie. PSD şi PNL vor candida împreună, pe aceeași listă, ca alianță electorală, la alegerile europarlamentare.

La alegerile locale, cele două partide vor candida separat, însă românii așteaptă confirmarea unui candidat comun pentru Capitală. Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, cel mai probabil pe 15 septembrie, pentru a nu afecta începutul școlii, iar turul doi pentru alegerea liderului țării este confirmat pe data de 29 decembrie.

În acest moment, am stabilit: sunt alegeri comasate cu locale. În coaliție am stabilit aceste date, urmează ca PNL să treacă aceste date duminică. Ulterior trebuie oficializate prin OUG care să fie trimisă la Parlament să devină lege. Vom vedea dacă românii sunt de acord să avem această coaliție și din anul 2025.

Dacă alegem această alianță care nu a făcut rău. Am plecat de la un deficit de 50%, vorbim de datorii însumate la aproape 200 de miliarde, de decizii total aberante în acea perioadă, am avut în 8 luni de Guvernare de dreapta zero km făcuți, niciun șantier deschis, absolut tot era blocat. Orice politician, în acel moment se ferea să intre la Guvernare.

În PSD am găsit maturitatea că este momentul de a ne implica în acte de guvernare fără a avea în prima parte prim ministru”, a răspuns Marcel Ciolacu întrebat dacă sunt bătute în cuie alegerile în România.

Nu rata în acest context și: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunțul alegerilor 2024: „Avem un candidat comun”

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Victor Ciutacu: Dacă faceți listă comună cresc km de autostradă? de ce nu ați făcut liste comune până la capăt?

Când vorbim de stabilitate la nivel central, vă reamintesc că în 10 ani am avut 10 prim-miniștri, zeci de miniștri la Finanțe, Transporturi, la Muncă, la Sănătate. Oameni buni, nu se mai poate. Lucrul acesta nu-l pot hotărî eu din birou cu Nicolae Ciucă.

Lucrul acesta îl hotărăsc românii. Eu cred că scopul e ca ca acest Nicușor Dan să plece acasă, să scape oamenii de șobolani, de lipsă de apă caldă. Nu s-a întâmplat nimic în București de patru ani de zile. Traficul e un dezastru, mai dezastru de atât nu știu dacă se poate”, mai spune Marcel Ciolacu.

Victor Ciutacu: Aveți candidat la Capitală?

„Noi, în România avem stabilitate la nivelul administrației locale. Reamintesc că în 10 ani am avut 10 premieri, zeci de miniștri. Oameni buni, nu se mai poate! Lucrul acesta nu îl pot hotărî eu din birou cu Nicolae Ciucă, lucrurile acestea le hotărăsc românii. La alegerile din București: scopul principal este ca acest Nicușor Dan să plece acasă! Unica persoană care și-a asumat candidatura este doamna Gabriela Firea”, spune Marcel Ciolacu.

Amintim și că liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Parlament, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă, înaintea unei ședințe a coaliției de guvernare care va avea loc în această seară, că din punctul său de vedere PSD și PNL vor ajunge la un acord pentru un candidat comun la Primăria Generală a Municipiului București.

E pentru prima oară când lăsăm decizia nu la factorul politic. După ce s-au terminat alegerile ne strângem și analizăm dorința românilor. Eu nu vreau să intervin, cum s-a întâmplat în trecut. Eu nu pot să uit și nu pot interveni peste deciziile colegilor mei din fiecare organizație județeană. Ei decid dacă vor, la nivel județean, să aibă liste comune, să aibă o alianță sau nu. Am lăsat democrația partidului să meargă.

Vrem să creionăm o alianță pentru anul 2025 și să dăm un semnal românilor că dorim să-i sprijinim.  Europarlamentarele sunt un test. E normal să fac acest lucru. Românii știu foarte bine cu cine vor să voteze. Noi am luat decizia politică, că vrem o alianță electorală pentru europarlamentare. După alegeri, pe 10, ne strângem și vedem decizia românilor.”, mai spune Ciolacu.

Victor Ciutacu: doamne Firea va fi candidat din partea coaliției?

Domnul Burduja își va asuma candidatura din partea PNL. Doamna Firea asumă din partea PSD. Este normal să vedem compatibilitatea pentru a lua decizia politică. Am hotărât să facem fiecare partid sondaje și să vedem ce își doresc cu adevărat românii. Într-o săptămână se va lua această decizie”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Premierul susține că nu este categoric de acord ca Nicușor Dan să rămână în funcția de edil al Capitalei.

„Dacă PSD vine cu doamna Firea, PNL cu domnul Burduja, statistic vorbind, primarul în funcție are cele mai multe șanse. Ar fi o catastrofă ca domnul Nicușor Dan să rămână în funcție”, a completat premierul.

Victor Ciutacu: Era locul liber la europarlamentare? De ce femeie? 

„E normal. Îmi doresc să fie o doamnă. Dacă doamnele ar fi încurajate mai mult, economia ar crește cu 25%. Doamnele ar trebui să se implice mai mult în politică. Venim dintr-o educație comunistă, este un trend european și eu consider că dacă avem o listă comună, prima să fie o doamnă, se închide și o discuție dintre PNL și PSD. Este o decizie politică, urmează în perioada următoare să hotărâm”, mai spune premierul Marcel Ciolacu.

Victor Ciutacu: Ați discutat lista coaliției?

„Avem niște nume, nu oficiale. Atunci când facem alianța, o să ne asumăm fiecare președinte. Vom conveni asupra unui candidat comun. Eu cred că o doamnă trebuie să deschidă lista de europarlamentare”, explică premierul Marcel Ciolacu.

Victor Ciutacu: În foarte mulți ani în care partidul era în opoziție sau la putere, dar nu în grațiile europenilor, de magistrați nu puteai să te atingi nici măcar cu o floare. Toată propaganda îi apăra, să nu cumva să te atingi de un procuror. De când sunteți dvs și se presupune că ați avea un control, în aceeași propagandă este un linșaj

Victor Ciutacu: Au început lucrurile să se miște?

„Vă duc pe zeci de șantiere. S-au terminat primii 1000 de km. Le luam pe segmente dacă vreți și le lămurim. Am încheiat un exercițiu financiar cu 96% și plăți trimise deja de ajungem la 100% către comisie. Pe actualul exercițiu financiar, din 46 de miliarde sunt contractate acum 24 de miliarde. Vreau să vă spun că din aceste 24 de miliarde, 10 miliarde de euro sunt semnate de Sorin Grindeanu pe Transporturi. Să facă autostrăzile din România și îl chem eu și îi predau partidul”, a completat Marcel Ciolacu.

Victor Ciutacu a ținut să îl întrebe în acest context dacă va candida la alegerile prezidențiale, iar ministrul Sorin Grindeanu va deveni liderul PSD.

Victor Ciutacu: Candidați la Cotroceni? Rămâne Grindeanu șef la PSD?

„De ce trebuie să candidez? Eu, Marcel Ciolacu, nu am luat decizia de a candida la Cotroceni. Am altă sarcină de la partid și de la români. Sunt premier și trebuie să-mi fac treaba unde sunt acum. Avem candidați, suntem cel mai mare partid din România. A venit momentul, după 20 de ani, ca România să aibă un președinte de stânga, fiindcă toate provocările, în urma crizelor, pandemiei, criza energetica, războiul din Ucraina, în toate sondajele de opinie veți vedea că sunt probleme cu prețurile, care trebuie rezolvate. Și eu vreau să fie toate lucrurile bine.

Credeți că eu nu aș fi vrut să fiu premier, să trec și eu pe acolo doar să dau noroc, să am bani la buget oricât, să nu am deficit de 6,8 când am trecut premier, să nu mă duc la Comisie să explic situația din România? Dar am reușit un lucru extraordinar. Deficitul e mai mic decât investiția. Avem investiții de 100 de miliarde, e pentru prima oară când am creat credibilitate la Comisie și am demonstrat că nu ne împrumutăm pentru consum”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Știrea este în curs de actualizare…

Vezi și: LIVE. Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult