- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunțul alegerilor 2024: „Avem un candidat comun”

27 Feb, 16:22 • Bumbeneci Diana
VIDEO. Marcel Ciolacu, lângă Nicolae Ciucă: Eu cred că o să avem un candidat comun la alegerile pentru Primăria Capitalei.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunțul alegerilor 2024: „Avem un candidat comun”

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Parlament, alături de președintele PNL, Nicolae Ciucă, înaintea unei ședințe a coaliției de guvernare care va avea loc în această seară, că din punctul său de vedere PSD și PNL vor ajunge la un acord pentru un candidat comun la Primăria Generală a Municipiului București.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunțul alegerilor 2024

„Până în acest moment nu avem o analiză finalizată, fiecare dintre noi căutăm să găsim cea mai bună soluție pentru a avea garanția că intrăm în alegeri cu un candidat care poate să câștige”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă în ședința coaliției se va discuta despre un candidat comun PNL-PSD la Primăria Capitalei.

Vezi și: Calendarul detaliat al alegerilor 2024

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

„Eu cred că o să avem un candidat comun”, a declarat Ciolacu, dar „este incorect să discutăm mai întâi cu presa aceste lucruri si pe urmă cu colegii noștri din coaliție”. „Imediat după decizie răspundem întrebărilor”, a promis liderul PSD.

Din partea PSD a anunțat că vrea să candideze Gabriela Firea, iar din partea PNL – Sebastian Burduja. De asemenea, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, va candida din partea PUSL și ar vrea să fie susținut de PSD.

Calendar alegeri 2024

1. Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc în data de 9 iunie.

PSD şi PNL vor candida împreună, pe aceeași listă, ca alianță electorală, la alegerile europarlamentare. La alegerile locale, cele două partide vor candida separat.

2. Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, urmând să fie alese una din următoarele trei variante:

  • Turul I pe 1 septembrie, Turul II pe 15 septembrie
  • Turul I pe 8 septembrie, Turul II pe 22 septembrie
  • Turul I pe 15 septembrie, Turul II pe 29 septembrie

***Premierul Marcel Ciolacu a declarat că sunt șanse mai mari să fie alese datele de 8-22 septembrie pentru a se evita suprapunerea cu 15 septembrie când se întorc elevii la școală.

„Am dovedit, PNL și PSD, că putem să luăm decizii în momente dificile, ca și entități politice ale României. A fost criză pandemică, criză energetică, au fost crizele din PNRR, exercițiile financiare, în toate vorbim de dezvoltarea țării. O putere politică ca să fie credibilă trebuie să fie votată de cât mai mulți români.

Alegerile locale reprezintă cel mai mare interes al cetățeanului. Faptul că noi am decis să facem această comasare este un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis și le mulțumesc colegilor mei din PSD, la fel ca și colegii din PNL să avem și o alianță pentru lista de europarlamentare.

Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui bal extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în luptă! Este vorba despre coerență, asumare și de drumul României nu neapărat de astăzi, ci de viitor. În trecut România a mai luat astfel de decizii, așa am putut reuși să intrăm în UE și NATO,

De aceea am hotărât, în afară de comasare și alianță pentru lista de europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie, una dintre cele trei variante va fi aleasă, crede că cea de mijloc deoarece pe 15 încep elevii școala și nu vrem să încurcăm și data de 8 decembrie pentru alegerile finale”, a transmis Marcel Ciolacu, în ședința care a avut loc miercuri.

3. Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 8 decembrie.

Nu este exclus ca PSD și PNL să candideze ca alianță electorală, pe aceeași listă, și la alegerile parlamentare. Decizia pentru moment se referă doar la europarlamentare și nu exclude viitoare candidaturi similare.

Vezi și: LIVE. Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult