- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Localitatea din România în care facturile nu se simt la buzunar. Românii nu dau mulți bani pentru căldură. Cum își încălzesc casele

27 Jul, 21:37 • Lupu Alexandra
Într-o localitate din țară, românii nu scot deloc sume prea mari din buzunar pentru facturile la căldură. Iată cum își încălzesc oamenii casele.
Localitatea din România în care facturile nu se simt la buzunar. Românii nu dau mulți bani pentru căldură. Cum își încălzesc casele

Într-o comună din România, oamenii au norocul de a da puțini bani pentru căldură, fiindcă beneficiază de o resursă naturală prețioasă. Românii își încălzesc caloriferele cu apă geotermală și plătesc de zece ori mai puțin pentru întreținere, informează antena3.ro. Concret, vorbim despre comuna Lovrin, județul Timiș.

Românii nu dau mulți bani la facturi

Sistemul de încălzire cu apă geotermală funcționează încă din anii 80 în comuna Lovrin, județul Timiș. Românii se bucură din plin de beneficiile acestei resurse naturale, fiindcă nu plătesc mult pentru căldură.

Factura pe care o primesc localnicii nu depășește suma de 300 de lei pentru un apartament de 60 metri pătrați pe timp de iarnă. În ciuda acestui fapt, în cei peste 40 de ani de când funcționează rețeaua, aceasta s-a degradat. Întregul sistem are nevoie de reparații în momentele actuale.

Vezi și: Prețurile la energie cresc din nou! La iarnă, românii vor plăti mai mulți bani la facturi. Sebastian Burduja: „Orice măsură vom primi la minister, o vom analiza”

Din acest motiv, administrația locală se pregătește să înceapă lucrările de extindere a rețelei. Administrația locală primește 3.5 milioane de euro, bani europeni, pentru a efectua lucrările.

Facturi
Facturi

Peste 100 de proprietari de imobile au semnat deja antecontracte de racordare. Iarna trecută au fost obligați să plătească facturi de zece ori mai mari decât românii care se încălzeau cu apa fierbinte venită din adâncuri.

„În jur de 120 de cetăţeni, de locuinţe au semnat în plus pentru extinderea sistemului de încălzire. În fiecare an sistemul s-a extins dar, cand e tortul mic şi multă lumea vrea să guste, nu poate să facă față şi atunci centrala termică trebuie extinsă”, declară Vasile Graur, primar Lovrin.

O locatară a confirmat că până a trecut la acest sistem inedit de încălzire, ajungea să plătească chiar și 3.300 de lei pe lună. Totul s-a schimbat de când a pus pompa de căldură.

„Am avut şi 3.300 de lei pe luna curent. Până am pus pompa de căldură”, a spus o locatară pentru Observator.

În comuna menționată  funcționeaza şi un strand căutat de oamenii din ţară şi din străinătate. Apa vine de la aproape 3.000 de metri adâncime.

Citește și despre: Cum ar putea românii să reducă facturile pentru energie – SONDAJ