- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Locul de parcare din București care costă cât o garsonieră. Capitala găzduiește două milioane de mașini și de 10 ori mai puține spații pentru autoturisme

09 Feb, 20:49 • Bocioacă Bianca
București, capitala europeană sufocată de mașini. Un loc de parcare a ajuns să coste până la 60.000 de euro, deși, în medie, costă 10.000 de euro.
Locul de parcare din București care costă cât o garsonieră. Capitala găzduiește două milioane de mașini și de 10 ori mai puține spații pentru autoturisme

Cât de greu e să găsești un loc de parcare în Capitala sufocată de mașini? Într-un bloc din sectorul 4 au fost puse la vânzare 113 locuri, doar 17 dintre acestea rămânând libere. Ultimele prețuri au fost de 13.500 de euro pentru parcarea supraterană, iar pentru subteran au ajuns până la 20.000 de euro, la parcările supraetajate.

Citește și: Aglomerația din stațiile de metrou Aurel Vlaicu și Pipera indică revenirea corporatiştilor la birourile din nordul Bucureștiului. Traficul rămâne la 60-70% faţă de vârful de dinainte de pandemie

Parcările de reședință sunt pline ochi. De exemplu, în sectorul 4 sunt circa 55.000 de locuri de parcare, dar niciun nu mai este disponibil, pe lista de așteptare fiind, în prezent, 8.000 de cetățeni, potrivit Observator News.

Cât a ajuns să coste un loc de parcare în Capitală

Capitala are aproape 200.000 de locuri de parcare de reședință pentru aproape două milioane de mașini. De la 1 ianuarie 2024, acestea s-au scumpit considerabil și ajung la aproape 700 de lei.

„Sunt zone destul de aglomerate, unde oamenii aşteaptă şi câţiva ani, 3-4 ani pentru un loc de parcare. Libere în orice moment pot să fie 3-400 de locuri, care urmează a fi realocate către cererile în aşteptare”a declarat Alex Tudor, director general adjunct ADP Sector 2.

Șoferii care nu vor să mai aștepte să se elibere un loc de parcare de la primăria de sector, cumpără sau închiriază direct de la dezvoltatori.

Sunt chiar persoane care au cumpărat apartament şi nu au luat loc de parcare, iar ulterior şi-au dat seama că nu au unde să parcheze maşina şi şi-au achiziţionat ulterior. Se vor vinde, mai ales că sunt mai puţine locuri rămase decât apartamente”, spune Ștefan Dănescu, dezvoltator imobiliar, pentru sursa citată.

Citește și: Imaginea STB, folosită într-o nouă escrocherie pe internet. Un card care poate fi folosit pentru „călătorii gratuite” în București este promovat pe rețelele de socializare

Dezvoltatorii confirmă faptul că cererea a crescut pentru închirierea locurilor: Este 45 de euro pe lună plus TVA şi unii aleg să facă asta cam un an, un an jumate şi apoi achiziţionează locul”, a trasnmis Liria Themo, marketing manager ansamblu rezidențial.

„În ultima perioadă avem o cerere foarte, foarte mare pe vânzarea locurilor de parcare în rate pe un an. Vorbim despre 14 000 de euro”, .adaugă Ionuț Nedelcu, dezvoltator imobiliar.

Într-unul dintre cele mai scumpe ansambluri din Capitală, un loc de parcare a ajuns să coste 60.000 de euro, cât o garsonieră.