- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură dură pentru freelanceri! Guvernul dă de pământ cu avantajele financiare „Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri”

03 Aug, 09:33 • Constantin Cristina
Freelancerii își iau adio de la PFA-uri din 2024. Coaliția vine cu propuneri stricte care reduc majoritatea avantajelor pentru aceștia.
Lovitură dură pentru freelanceri! Guvernul dă de pământ cu avantajele financiare „Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri”

Freelancerii nu vor mai avea parte de o mulțime de avantaje. Guvernul aduce măsuri dure din punct de vedere financiar, a informat ziare.com.

La modificările deja aplicate în iulie metodelor de calcul ale impozitelor și contribuțiilor sociale pentru freelancerii care își desfășoară activitatea economică în regim de persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere familială (IF) sau independentă (II) se adaugă ultimele propuneri de completări ale Legii nr. 227/2015, care vor afecta veniturile oamenilor din 2024.

Citește și: Alfred Simonis, reacție de necontestat despre impozitarea microîntreprinderilor. „Nu cred că ar fi o tragedie să plătească mai mult”

Lovitură dură pentru freelanceri! Guvernul dă de pământ cu avantajele financiare „Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri”

Astfel, dacă propunerea guvernului de coaliție va intra în vigoare, PFA-urile vor plăti în 2025 impozite și contribuții sociale similare unui angajat cu contract de muncă. Experții în fiscalitate consideră că mișcarea guvernului face PFA-ul redundant din punct de vedere fiscal, având în vedere posibila reducere completă a avantajelor financiare.

Atât pentru SRL-uri cu stat de microîntreprinderi, cât și pentru freelanceri care își desfășoară activitatea economică în regim de PFA, IF sau independent II, ordonanța 16/2022 din 15 iulie 2023 aduce o serie de modificări care vor consta în majorarea impozitelor pentru declarația unică aferentă veniturilor de anul acesta.

Conform modificărilor care au intrat deja în vigoare în iulie, reducerea plafonului pentru PFA-urile cu norma de venit la 25.000 euro (de la 100.000 cât a fost până în iulie), precum și noi reguli pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și asigurări de sănătate (CASS) sunt principalele schimbări legislative ce vor intra în vigoare începând de la data de 1 ianuarie 2023. Această măsură a fost menită să descurajeze mai ales freelancerii care au PFA cu normă de venit și realizează un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.

freelanceri
freelanceri

Potrivit penultimelor schimbări, în baza OG 16/2022, venitul ales de contribuabil ca bază de calcul a CAS pentru veniturile aferente anului 2023 nu poate fi mai mic decât:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate care depășesc 24 de salarii minime

Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale adaugă un nou prag de impozitare la această listă: „nivelul de 36 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 36 de salarii minime brute pe ţară.”

Renunțarea la plafonul CASS pentru veniturile din 2024Baza de calcul al CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) a suferit modificări aplicate prin ordonanță de urgență în luna iulie 2023 cu aplicativitate pentru veniturile din anul 2023, după cum urmează:

  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute pe țară;
  • în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.

Așadar, persoanele care obțin venituri din activități independente vor calcula procentul de 10% aferent CASS începând cu 25 mai 2024.

Marius Țecu, expert contabil, a declarat pentru sursa citată că PFA-urile nu vor mai avea niciun avantaj fiscal peste contractul individual de muncă.

„Aceste propuneri au un impact major pentru PFA-uri. E aproape același lucru cu un contract de muncă. De fapt, în cazul unui contract de muncă există unele deduceri, beneficii care vin în plus față de PFA. După ridicarea plafonului la CASS și includerea plafonului de 36 de salarii minime nu mai are sens să lucrezi cu PFA”, indică expertul contabil.

Alte articole: Ministrul Boloș recunoaște situația reală cu care se confruntă România. „Suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați”