- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură privind aderarea la Schengen! Vestea cea mare a venit chiar acum de la Cătălin Predoiu

25 Aug, 12:56 • Constantin Cristina
Răsturnare de situație în spațiul Schengen. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a venit cu noi explicații cu privire la tema spațiului Schengen.
Lovitură privind aderarea la Schengen! Vestea cea mare a venit chiar acum de la Cătălin Predoiu

Lovitură privind aderarea la Schengen! Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut mai multe declarații în care a explicat că declarațiile făcute de către omologul său austriac sunt, de fapt, declarații politice, a informat capital.ro.

Citește și: Care sunt șansele statului român să intre în spațiul Schengen? Cătălin Predoiu: „România face performanță în această privință”

Lovitură privind aderarea la Schengen! Vestea cea mare a venit chiar acum de la Cătălin Predoiu

„Indiferent ce poziţie au cele două părţi, prima condiţie este să angajezi dialogul şi să setezi regulile jocului.

Declaraţiile anterioare ale ministrului arătau că poziţia austriacă nu s-a schimbat, ale primului ministru austriac, făcute inclusiv în întâlnirea cu cancelarul Germaniei arătau clar că poziţia austriacă e neschimbată.

Evident că noi nu am fost acolo ca să spunem: ştiţi, v-aţi răzgândit sau nu? Asta ar fi un mod neprofesionist de a aborda dosarul” arată el.

De asemenea, Cătălin Predoiu a mai spus că poziția Austriei nu s-a schimbat. Continuă să rămână contra aderării României la spațiul Schengen. Mai mult, ministrul a mai spus că este nevoie ca jocul să fie abordat diferit.

„Doi la mână: e absolut necesar să ieşim din această paradigmă: unul vine şi cere, altul refuză, pentru că a dus la un blocaj.

Era important să resetăm puţin jocul, să-l abordăm constructiv, prin prisma unor interese comune pe care le avem, cum ar fi protecţia împotriva migraţiei, protecţia frontierelor, dar şi perspectiva unor interese comune din punct de vedere economic, am discutat şi acest lucru acolo”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul a refuzat să ofere un termen limită atunci când a fost întrebat dacă există unul pentru ca România să prezinte un raport privind intrarea în spațiu.

Cătălin Predoiu despre Schengen
Cătălin Predoiu despre Schengen

„Declaraţiile de după şedinţă ale ministrului au fost declaraţii de consum politic, pentru că şi ministrul acela e om politic, au fost declaraţii mai degrabă pentru partidul domniei sale.

Dar au fost şi declaraţii în care, din păcate, nu s-a tradus suficient. S-a mulţumit de trei ori Poliţiei Române pentru succese operative în cooperare poliţienească (…) s-a mulţumit Poliţiei de Frontieră, s-a spus foarte clar că Austria nu are o problemă directă cu România.

Asta trebuie înţeles, Austria are o problemă cu Comisia Europeană şi statele membre şi de aia dosarul e foarte complex”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

În ceea ce privește momentul în care România ar putea adera la Spațiul Schengen, ministrul s-a abținut să ofere „estimări hazardate pentru a liniști opinia publică”, afirmând că „componenta economică” este semnificativă și că „mediul de afaceri din România cu capital austriac se îndreaptă în direcția bună”.

Miercuri, ministrul austriac Gerhard Karner a declarat că sistemul Schengen este ineficient.

Alte articole: Pas important pentru statul român! Cătălin Predoiu, discuții cu oficialii din Austria despre aderarea României la spațiul Schengen. „Austria nu cu România are o problemă”