- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas important pentru statul român! Cătălin Predoiu, discuții cu oficialii din Austria despre aderarea României la spațiul Schengen. „Austria nu cu România are o problemă”

23 Aug, 19:29 • Lupu Alexandra
Cătălin Predoiu, declarații după discuțiile cu Gerhard Karner despre aderarea României la spațiul Schengen. Iată ce a spus ministrul Afacerilor Interne.
Pas important pentru statul român! Cătălin Predoiu, discuții cu oficialii din Austria despre aderarea României la spațiul Schengen. „Austria nu cu România are o problemă”

Cătălin Predoiu a afirmat astăzi că obiectivul vizitei sale la Viena a fost acela de a construi o relație de colaborare între România și Austria. Ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu omologul austriac, Gerhard Karner, moment în care au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen, informează stiripesurse.ro.

Cătălin Predoiu, despre discuțiile de la Viena

Cătălin Predoiu a declarat astăzi că a fost la Viena cu scopul de a construi un început de colaborare cu Austria. Ministrul a afirmat că a discutat cu omologul austriac despre aderarea României la spațiul Schengen.

Citește și despre: Ministrul de Interne austriac sfidează România de față cu omologul său, Cătălin Predoiu „Nu suntem deschişi pentru extinderea sistemului Schengen”

„Discuţiile au fost amicale, dar foarte serioase. Obiectivul meu şi, pe parcurs, am văzut că şi al domnului ministru a fost să construim un început de colaborare, să întoarcem pagina în ceea ce priveşte subiectul Schengen, să construim acea încredere care să ne ducă pe cel mai scurt drum către obiective comune ale Austriei şi ale României, inclusiv Schengen-ul.

Nu am venit aici şi nu am iniţiat discuţii în paradigma ministrului care vine şi cere altuia care refuză. Nu asta este gândirea mea şi nu acesta este modul de lucru corect, dovadă este rezultatul din decembrie 2022. Modul corect de lucru, cred eu, este de a identifica problemele fiecărei părţi pentru a putea construi soluţii”, declară Cătălin Predoiu.

Ministrul a adăugat că a vrut să vadă dacă există reproșuri sau slăbiciuni în ceea ce privește felul în care România protejează frontierele. Predoiu afirmă că progresele statului român au fost observate de Austria.

„Şi am fost foarte fericit să constat că şi Austria vede aceste progrese şi că România, pe toate programele pe care le are, performează. Ne-am făcut temele şi vom continua să le facem pe protecţia frontierelor şi pe cooperarea bilaterală.

Am înţeles în cadrul întâlnirii şi îi mulţumesc domnului ministru pentru francheţea cu care a discutat. Austria nu cu România are o problemă, poliţiştii români îşi fac treaba şi la frontieră şi în cooperarea poliţienească. Suntem gata să continuăm această muncă împreună”, afirmă ministrul Afacerilor Interne.

Cătălin Predoiu a declarat că statul român va sprijini Austria și Comisia Europeană și țările membre în reformarea sistemului de migraţie şi azil european şi a cadrului legislativ privind protecţia frontierelor. El spune că întâlnirea de astăzi a fost doar un prim pas în ceea ce și-a propus să facă mai departe.

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu

Întrebat dacă consideră că Austria își va schimba poziția față de extinderea spațiului Schengen, Cătălin Predoiu a spus că nu este rolul lui, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, să comenteze ceea ce se va întâmpla mai departe. El a afirmat că partea austriacă a recunoscut progresele statului român în toate proiectele.

„M-aţi întrebat legat de viitoarele alegeri din Austria. Nu este rolul meu ca ministru al Afacerilor Interne român să comentez ce urmează să se întâmple sau nu la alegerile viitoare din Austria. Rolul meu este să mă asigur că structurile MAI performează în protecţia migraţiei şi în cooperarea poliţienească. Cum am spus, şi s-a discutat şi înăuntru şi a fost recunoscut de partea austriacă sunt progrese pe toate proiectele pe care le avem, grupul de acţiuni cu Austria”, declară ministrul.

În continuare, Predoiu a afirmat că în aplicarea Acordului Schengen este o problemă de tratat european.

„Prin urmare, Comisia Europeană, Parlamentul European, au şi ele rolul lor aici. Suntem conştienţi de acest lucru. (…) România îşi desfăşoară acţiunile diplomatice multilateral, plecând de la aceste premise.

De asemenea, suntem conştienţi că regula de drept trebuie aplicată în toate domeniile. România nu va renunţa niciodată la această poziţie, dar, în acelaşi timp, ceea ce cred că trebuie să aducem în plus în joc – mai multă deschidere în a înţelege reciproc problemele şi de a încerca să le rezolvăm împreună şi în cadru bilateral şi în cadrul european.

Altfel, vom rămâne prizonierii unui dialog al surzilor. Nu sunt surd, nici orb şi sunt şi foarte dornic de muncă. Vom munci împreună pentru asta, dar asta nu înseamnă că România renunţă la interesele sale, nicio clipă. (…) Ce e important este ca, imediat după de plecăm de aici, să ne continuăm munca şi, într-o zi, o să ajungem şi la rezultate”, punctează ministrul Afacerilor Interne.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, întâlnire cu premierul Greciei. Spațiul Schengen, pe lista temelor de discuție. Care sunt primele concluzii